Marija Piljić, Milica Aleksić i Danilo Popović samo su neki od učenika koji su uključeni u školsku zadrugu Osnovne škole ”Petar Petrović Njegoš” u Busnovima. Školske obaveze se podrazumijevaju , a rad u školskoj zadruzi je nešto novo, jer tu mogu pričati o svojim aktivnostima, predstaviti ih, mogu biti dobri glumci, montažeri, slikari, humanitarci, ali i „čuvari“ svoga sela.

U društvenom Domu u Busnovima nedavno su održali veče zadrugarstva. Gosti su im bili mještani Busnova kojim su prikazali kratkometražni film koji je pobijedio na filmskom festivalu u Trentu. Mještane su obradovali i školskom predstavom. Za sve što su uradili stigla je i nagrada od Udruženja ”Program Prijedor”, dobili su laptope.

”Glavni posao vode učenici i postojanje zadruge upravo je njihova zasluga. Rade s puno entuzijazma i zato nije izosato uspjeh. Ponosni smo na dvije večeri zadrugarstva koje su stvarno zahtjevale ozbiljnu organizaciju .”, ističe Mirela Sredić, nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi ”Petar Petrović Njegoš”.

U školsku zadrugu OŠ ”Petar Petrović Njegoš” Busnovi uključeno je oko 50 učenika od šestog do devetog razreda. Udruženje ”Program Prijedor” iz Trenta uz finansijsku podršku grada Trenta u prijedorskim Osnovnim i srednjim školama već dugi niz godina promoviše projekat ”Zadrugarstvo u školama”.

kozarski.com