Tradicionalne “Kozarske poklade”, koje se organizuju pred početak vaskršnjeg posta, održane su danas u potkozarskom selu Bistrica, između Prijedora i Banjaluke.

Manifestaciju, čiji je pokrovitelj i ove godine bio grad Prijedor, zajednički su otvorili gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i jerej Igor Marić, lokalni paroh u Bistrici-Verićima.

“Manifestacija ima za cilj njegovanje naše tradicije i običaja, pogotovo danas, na bijele poklade, kada trebamo oprostiti jedni drugima, izmiriti se, i jedni drugima pružiti ruku, kako bi mogli sutra čiste duše i čista srca ući u tok Časnog, Velikog posta”, rekao je paroh Marić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je istakao da Prijedor i Banjaluka mogu da budu ponosni jer je ovo manifestacija u čijoj organizaciji zajedno učestvuju, odnosno dvije rubne mjesne zajednice ova dva grada – Bistrica i Verići.

“Ove poklade su dokaz da je tradicija opstala na ovim prostorima i da kvalitet traje i opstaje. To je dokaz i da komšije vode računa jedni o drugima, a svi zajedno o našoj tradiciji, istoriji i srpskim pravoslavnim običajima”, istakao je Javor.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je rekao da mu je čast što je danas ovdje, gdje se čuvaju običaji.

“Ovo dokazuje da narod ne odustaje od svoje kulture, običaja i onoga što mu je duboko u srcu. Ovo je dan okupljanja, praštanja ljubavi i kada treba da opet shvatimo koliko je važno se okupimo i koliko je važno da postoje oni naši interesi, nacionalni, koji su iznad podjela po bilo kojim osnovama”, rekao je Stanivuković.

Ova tradicionalna etno-turističko-vjerska manifestacija, počela je jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

U porti hrama Sv. proroka Ilije okupilo se tokom dana više stotina mještana Bistrice i susjednih Verića, njihovih komšija iz okolnih sela, brojni građani Prijedora i Banja Luke.

Na ovoj manifestaciji nastupile su i folklorne i ojkačke grupe sa područja dva susjedna grada.

Domaćice su za ovu manifestaciju pripremile bogatu ponudu raznih starih jela sa ovog područja, ali i gastronomske specijalitete savremene kuhinje.

Organizatori današnje manifestacije su Srpska pravoslavna crkvena opština Bistrica–Verići i turističke organizacije Banje Luke i Prijedora uz podršku brojnih sponzora.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com