U Prijedoru je održan sastanak predstavnika Gradske uprave, Centra za socijalni rad na kojem je prisustvovala i Selma Kazić, šef Programa socijalne zaštite pri UNICEF-u BiH na temu realizacije projekta u sferi ekonomskog oporavka nakon pandemije kroz revitalizaciju socijalne zaštite.

Na sastanku je bilo riječi o Projektu “Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju Kovid – 19 u Bosni i Hercegovini” koji finansira USAID, a provodi se uz podršku UNICEFA BiH.

Projekat ima dvije komponente, društveno preduzetništvo i integrisano vođenje slučaja. Gradonačelnik Prijedora i predstavnici UNICEF, BiH ranije su potpisali Memorandum o razumijevanju za unapređenje sistema socijalne i dječije zaštite sa ciljem prevazilaženja posljedica pandemije virusa Kovid – 19.
Formirana je i Radna grupa za društveno preduzetništvo i integrisano vođenje slučaja, koja pruža strateško i tehničko usmjerenje, kao i vođstvo na lokalnom nivou u razvoju društvenog preduzetništva kao važnog inovativnog faktora društvenog razvoja i planiranja socijalnih politika, kroz definisanje primjenjivih i ostvarivih modela.

Cilj projekta je jačanje sistema obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite u odabranim lokacijama sa ciljem adekvatnog odgovora na posljedice Kovid – 19 pandemije, sa posebnim fokusom na djecu, mlade i porodice. Projekat će trajati dvije godine , a sredstva koja daje donator iznosiće oko 40.000,00 KM za obe komponente projekta za Prijedor, kao jednu od lokalnih zajednica u kojoj će se implementirati.

Projekat će se implementirati u bliskoj saradnji između UNICEF-a i nadležnih entitetskih ministarstava iz oblasti socijalne zaštite. Koordinacionu ulogu zadržava UNICEF, a partneri u implementaciji će biti entitetska udruženja/savezi stručnih radnika u socijalnoj zaštiti.

Očekivani rezultat projekta je doprinos ekonomskom oporavku nakon pandemije kroz revitalizaciju socijalne zaštite.Projekat se implementira u 5 ciljanih opština/gradova u Republici Srpskoj i to Laktaši, Prijedor, Trebinje, Derventa i Pale.

Na osnovu izrađene Analize stanja slijedi definisanje lokalnih prioritetnih intervencija-projekata u razvoju društvenog preduzetništva u skladu sa definisanom ciljnom kategorijom korisnika koje će biti obuhvaćene projektom te realizacija grantova. U okviru aktivnosti Integrisanog vođenja slučaja slijedi Izrada Protokola o saradnji, izrada Plana primjene i definisanje pilot projekta za implementaciju ove komponente projekta.

prijedorgrad.org