Požari čiji je uzrok ljudski faktor nisu novina. Međutim, u posljednje vrijeme, vatrogasci sve češće intervenišu na gašenju kontejnera, do čijeg zapaljenja dolazi usljed odlaganja neugašenog žara.

Apeluju na Prijedorčane da budu savjesniji po ovom pitanju.

“Imajući u vidu činjenicu da se 90% požara kontejnera dešava tokom sezone grijanja vodi nas na zaključak da je to povezano, odnosno da građani svojom nepažnjom dovode do požara kontejnera na način da neugašen žar istresaju direktno u kontejnere. Sam požar kontejnera su specifični iz razloga što su kontejneri smješteni većinom u urbana područja i sam požar kontejnera opasan je sam po sebi što se može da se prenese na druge kontejnere, oblična stabla ili ne daj Bože do požara stambenog objekta”, navodi Radovan Martić, starješina Teritorijalne vatrogasno – spasilačke jedinice Prijedor.

Uništavanje kontejnera dovodi do otežanog poslovanja “Komunalnih usluga”, jer obaveza preduzeća je da obezbijede nove kontejnere, a to košta.

“Problem je što izgori smeće, ali izgori i kontejner do kraja, jer to je plastika, nije više metalni koje smo prije imali. Vatrogasci moraju izlaziti, gasiti, građani zovu, zatim strojeve moramo izvoziti da to sve sklonimo, očistimo, jako ružna slika”, istakla je Milka Grbić, rukovodilac Radne jedinice Javna higijena.

Iz Teritorijalne vatrogasno – spasilačke jedinice Prijedor i Komunalnih usluga uputili su apel svim građanima da na pravilan način odlažu otpad kako ne bi došlo do požara.

Na području grada Prijedora godišnje se zapali oko 30 kontejnera.

kozarski.com