Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor danas je u povodu Svetog Save organizovao prijem za direktore osnovnih i srednjih škola i dječijeg vrtića i uručio im zahvalnice za doprinos očuvanju osnovnih vrijednosti vaspitno-obrazovnog procesa za vrijeme pandemije izazvane virusom korona.

Prijemu su prisustvovala i tri prosvjetna radnika iz Prijedora koji su se našli među 42 dobitnika Svetosavske nagrade za školsku 2020/21. godini u Republici Srpskoj.

Javor je izjavio da su nagrade Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske velika priznanja i za dobitnike i za ustanove iz kojih dolaze, a ujedno i za lokalnu zajednicu, te da očekuje da u budućnosti bude sve više ovakvih nagrada.

“Grad će uvijek stati iz leđa našim prosvjetnim radnicima i dati punu podršku obrazovanju. Ja ću iskoristiti priliku da se zahvalim Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini Prijedor koja je prvu put uzela učešće u obilježavanju ovog svetog dana za sve nas i očekujem da svi zajedno krenemo putem koji je Sveti Sava ukazao”, rekao je Javor novinarima u Prijedoru.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Zdravko Budimir rekao je da je ovo prilika da se šira javnost upozna sa nekim rezultatima koji su ostvareni u protekloj školskoj godini i da se upozna sa onima koji su prvi među jednakima.

“Ove godine sa punim ponosom možemo reći da mi ispred našeg grada imamo tri nagrađena prosvjetna radnika kojima ovom prilkom želim da čestitam na nagradama. Takođe, svim prosvjetnim radnicima i našim učenicima želim da čestitam školsku slavu. Hvala i Srpskoj pravoslavnoj crkvi što je zajedno sa nama uzela učešće u organizaciji svečanosti”, dodao je Budimir.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Aleksandar Milješić rekao je da svake godine Gradska uprava tradicionalno pravi ovaj skup i da to prosvjetnim radnicima mnogo znači.

“Čestitao bih svim učenicima koji su nagrađeni i njihovim mentorima, odnosno nastavnicima i profesorima koji su sigurno dali nemjerljiv doprinos kako bi učenici iskazali svoja znanja i vještine. Sutra je u Prijedoru, kao i širom Republike Srpske, radni nenastavni dan i sve škole će na svoj način obilježiti školsku slavu”, dodao je Milješić.

Učiteljica Osnovne škole “Petar Kočić” Vesna Zekanović rekla je da su velika čast, ponos i zadovoljstvo što može da stojim zajedno sa svim dobitnicima Svetosavske nagrade iz cijele Republike Srpske.

“Mi smo tu da kažemo da vaspitno-obrazovni proces traje, da smo vrijedni, da radimo i da nas ništa ne može pokolebati i zaustaviti”, dodala je ona.

Sveštenik Dragan Hrvaćanin podsjetio je da je Srpska pravoslavna crkvena opština Prijedor raspisala javni konkurs za najbolji likovni i literarni rad i najljepše ćirilično pismo, krasnopis o zavještanju Stefana Nemanje o jeziku.

“Skoro sve škole su se uključile i imali smo oko 100 prijavljenih radova. Hvala i komisiji koja je obavila procjenjivanje i nagrađivanje radova, tako da smo iz svih oblasti nagradili određen broj učenika kako sa prigodnom knjigom, Biblijom, tako i sa novčanim sredstvima koje je grad obezbijedio”, naveo je Hrvaćanin.

prijedorgrad.org