Učenici se sutra vraćaju u školske klupe. Počinje drugo polugodište uz pojačane epidemiološke mjere. Redovna nastava počinje u svim osnovnim školama na području Prijedora u skladu sa nastavnim kalendarom i poštovanjem svih preporuka i uputstava resornog ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS.

“Obavezna je dezinfekcija ruku učenika prilikom ulaska u školu, nošenje maske za vrijeme kretanja kroz školske prostorije i za vrijeme školskog odmora, kao i nakon završetka nastave i izlaska iz škole”, rekao je Zdravko Budimir, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola.

I u prijedorskim srednjim školama sve je spremno za početak redovne nastave. Mjere su pooštrene, kako za učenike, tako i za profesore kako bi se izbjegla zaraza i nesmetano odvijao nastavni proces.

“Apelovao bih na sve učenike da prije polaska u školu obavezno izmjere tjelesnu temperaturu. U slučaju povišene temperature da ne dolaze u školu. Isto važi i za profesore. Neophodno je da se učenici pridržavaju drženja distance, nije dozvoljeno kretanje po prostorijama škole tokom trajanja nastave, prilikom izlaska iz učionice moraju se nositi maske. Ranije je to bila preporuka, sada je obaveza”, dodao je Aleksandar Milješić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola.

Iz Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Prijedor poručuju da će u prvoj sedmici znati tačan broj zaraženih učenika i nastavnog osoblja, te da će o eventualnim promjenama u odvijanju nastavnog procesa na vrijeme obavijestiti Gradski štab za vanredne situacije i resorno ministarstvo.

kozarski.com