Snijeg na Kozari i ove subote su iskoristili ljubitelji zimskih sportova.

Na skijaškim stazama nisu bili samo Prijedorčani, već i brojni posjetioci iz ostalih mjesta Republike Srpske.

Ima i onih koji su uživali u zimskoj idili samo šetajući ovom planinom.

Snijeg je nešto čemu se najviše raduju najmlađi.

Instruktor skijanja Gorana Mrakić priča da na Kozari obučava i djecu iz ostalih opština Srpske.

– Lako savladaju skijanje samo trebaju slušati i treba dosta strpljenja ako je instruktor strpljiv djeca se fino nauče, uglavnom polako, ne može na brzinu – kaže ona.

Član Planinarskog skijaškog društvo „Ljubijski rudar“ i instruktor skijanja Miodrag Stojanović kaže da skijanje mogu naučiti svi bez obzira na starosnu dob.

– Ja sam obučavao čovjeka od 73 godine starosti, a ovdje inače na Kozari imamo i devedesetogodišnjake koji skijaju. Poručio bih, jer svi imaju neku svoju predstavu kod skijanja, da ako dođete sa djetetom na skijanje znajte da odmah nećete ići niz brdo već ćete se patiti na ovoj ravnoj stazi, dva, tri i pet sati ako treba, ali povreda ne smije da se desi – ističe on.

Stojanović dodaje da Kozara ima i niz drugih prednosti kojima može privući posjetioce.

– Kozara nudi mnogo više od jedne Jahorine koja je jako daleko odavde koja je mnogo jeftinija od Jahorine i od Vlašića. Imamo novu ski stazu koja je negdje oko 700 do 800 metara dužine, ovdje je stara staza Kozara 1, ona je oko 600 metara i imamo treću stazu to je bejbi lift koji je negdje oko 100-tinjak metara, ali ove godine je uprava „Rudara“ stavila jednu stazu za bejbi lift, za malu djecu što je izvanredna stvar i za svaku pohvalu – priča Stojanović.

Zimsku idilu na Kozari odlučila je da tokom vikenda iskoristi i porodica Aleksandar Ilića iz Dervente.

– Prošle godine su djeca počela da uče i svidjelo im se i tako smo odlučili da i ove godine dođemo na Kozaru pošto imamo lijepe utiske. Sviđa nam se ambijent cijeli, staza je prikladna za početnike, ugodno druženje imamo ovdje, prijatno smo dočakani – ističe on.

Planinom koja je bogatstvo Prijedora, oduševljeni su i gosti iz Srbije.Prvi put na Kozari su braća Vladimir i Stefan Škarić iz Beograda.

Vladimir Škarić ističe da je oduševljen netaknutom prirodom na Kozari i činjenicom da nema puno objekata.

Slično misli i njegov brat Stefan Škarić.

– Prelijepo je ovdje stvarno, kod nas isto ima Kopaonik i Zlatibor, tamo su sve hoteli i zgrade, već izgleda kao grad, vidio sam ovdje samo jedan hotel dole, a ostalo je sve prirodna ljepota – kaže on.

Jedina mana Kozare je to što zbog nadmorske visine koja ne prelazi 1.000 metara nema dugo prirodnog snijega. Međutim i taj problem se riješi topovima za vještački snijeg uz uslov da je temperatura ispod minus tri stepena. Ko jednom posjeti Kozaru, uvjeren je da svaki sekund slobodnog vremena treba iskoristiti na ovoj planini koja je čuvena i kao vazdušna banja.

srpskainfo.com