Zaposleni u prijedorskoj bolnici i Domu zdravlja traže po 500 KM jednokratne pomoći, kao što su to već dobile njihove kolege iz pojedinih gradova i opština u Republici Srpskoj.

Svako drugo rješenje bilo bi diskriminatorsko, poručuju iz tri sindikata ovih zdravstvenih ustanova.

Njihovi predstavnici danas su se okupili pred Bolnicom “Doktor Mladen Stojanović” kako bi medijima izrazili svoje nezadovoljstvo zbog, kako je rečeno, ćutanja Gradske uprave na dopise kojima je tražena jednokratna novčana pomoć. Spremni su, tvrde, i na proteste.

“U bolnici nikada nismo dobili nikakav odgovor, a kolegica iz Doma zdravlja mi je rekla da im je danas odgovoreno na dopis koji su poslali u novembru. Odgovor iz Gradske uprave je negativan, uz obrazloženje da nema para. Ja sam prije našeg okupljanja bila s direktorom bolnice, koji je i odbornik u Skupštini grada, a on će na sutrašnjoj sjednici podržati da se kroz rebalans budžeta ova pomoć isplati zdravstvenim radnicima prijedorske bolnice i Doma zdravlja”, rekla je Ivana Davidović, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara prijedorske bolnice.

Iz sindikata poručuju da su svi dali svoj doprinos u borbi protiv pandemije, i da ne treba praviti razliku.

“Zdravstveni radnici su opterećni, mnogi ljudi su već dvije godine u kovid-sistemu, a neki nisu dugo uzimali ni godišnje odmore. Takav vid jednokratne novčane pomoći smatramo da je zaslužen i da ga je moguće ostvariti”, istakao jeDavor Hrnjić, predsjednik Udružene sindikalne organizacije doktora, medicinskih sestara i tehničara Bolnice Prijedor.

Zamjenik gradonačelnika kategoričan: Gradska uprava nije ćutala i odgovoreno je na pismene zahtjeve zdravstvenih radnika. Dodaje da se slaže da oni zaslužuju novčanu pomoć, ali da moli za razumijevanje zbog katastrofalnog stanja u gradskom budžetu.

“Na njihove zahtjeve odgovoreno je da trenutno gradonačelnik ne može isplatiti to što oni traže, jer u budžetskoj rezervi nema više sredstava. Podsjetio bih ovom prilikom kako Grad isplaćuje nekome određena sredstva – sve se isplaćuje iz budžeta. Budžet za 2022. će vjerovatno sutra biti donesen. Nadam se da su zdravstveni radnici uputili inicijativu odbornicima u vezi sa jednokratnom pomoći, pa ćemo vidjeti kako će se sutra odbornici odrediti po tom pitanju”, naglasio je Žarko Kovačević.

Osim Banjaluke, novčanu pomoć dobili su zaposleni u zdravstvu u Prnjavoru, a kroz rebalans bi to trebalo biti riješeno u Bijeljini. Slične inicijative pokrenute su i u drugim lokalnim zajednicama. Za preko 800 radnika u zdravstvu u Prijedoru procjenjuje se da je, s PDV-om, potrebno obezbijediti oko 640.000 KM za jednokratnu pomoć.

kozarski.com