Pratim obraćanje gospodina Borisa Eremića, predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Prijedor na otvaranju Galerije ULUP-a i novogodišnje izložbe.

Zaparalo mi je uši kada kaže da je komplikovan ulaz.

Zašto je uopšte komplikovano doći do ateljea i ove galerije?

Zato što morate proći kroz službene prostorije, uz hitnu pomoć, sigurno i najbitnije službe u našem gradu – Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Prijedor (TVSJ).

Da bi posjetili galeriju morate proći nekih 50-ak metara hodnika i biti srećni da baš u tom trenutku dok vi prolazite neće biti poziv za intervenciju. Ako se to desi vrlo vjerovatno ćete se sudariti sa vatrogascima-spasiocima dok jure u svoja intervencijska odijela i vozila kako bi nekome spasili život, imovinu…

Sreća pa se to nije desilo sinoć kada je organizovana izložba i kada su vatrogasni dom i njegovi hodnici bili puni posjetilaca koji su tumarali tražeći pravu prostoriju.

Neki su ulazili u dnevni boravak, teretanu ali opet nekako su uspjeli pronaći galeriju koja nikada nije ni trebala biti tu.

Da se razumijemo, sve je to trebalo i sve su to zaslužili prijedorski umjetnici ali ne u ovoj prostoriji. Nikako.

Pogrešna namjena i pogrešna promjena namjene.

Pogrešno je namijenjena “prostorija za vjenčavanje”, kako je planirana i sasvim opravdano kasnije dodijeljena Domu zdravlja koji je jako lijepo organizovao ARI ambulantu.

Eto sreće da je u toj prostoriji planirana služba hitne medicinske pomoći pa da vozači saniteta ne moraju voziti slalom kako bi izašli na intervenciju jer njihova trenutna lokacija nema smisla.

Barem se sa ARI ambulantom “pogodilo” iako je i to privremeno rješenje.

A pogrešna promjena namjene je u slučaju ove galerije.

Prostorija je isprojektovana i izgrađena prvenstveno za potrebe TVSJ Prijedor i namijenjena održavanju obuke i testiranja njenih pripadnika.

Takođe je planirano da služi za potrebe Gradske uprave kada je potrebno održati sastanke, stručne seminare i slično.

Nije opremljena jer nije bilo sredstava, a pribavljene su ponude za multimedijalno opremanje i namještaj (klupe i stolice).

Kao što su garaže, teretana, operativni centar, prostorije za odmor i sve ostale prostorije projektovane i opremljene po ugledu na objekte u Evropi u kojima se obučavaju, borave i dežuraju službe zaštite i spasavanja, tako zgrada vatrogasnog doma ima i ovu prostoriju koja je namijenjena gore pomenutom jer je to primjer dobre prakse u cijelom svijetu.

Iz vatrogasnog doma iseljen je ronilački klub, iseljeni su i radioamateri, sve sa ciljem da se osigura mir i apsolutna kontrola u objektu gdje borave vatrogasci-spasioci.

Useljen je Odsjek za civilnu zaštitu, što je i logično, kako bi koordinacija sa TVSJ bila što brža i bolja.

I šta je onda napravljeno?

Nakon svega ovoga useljeni su slikari i vajari, umjetnici koji svoje stvaralaštvo razvijaju onda kada imaju inspiraciju. Oni nemaju radno vrijeme.

Sada imamo slučaj da članovi ULUP-a dolaze u “svoje” prostorije i nakon 22 časa, prolaze kroz garaže, “bauljaju” po garderobi gdje je oprema za intervencije i drugo.

Da li je ovo normalno? Naravno da nije.

Da li umjetnicima treba odgovarajući prostor u gradu. Naravno da treba.

Može li se ovo ispraviti? Može. Kada? Što prije.

Zašto žuriti? Zato što ne treba da se desi bilo kakav incident. Ne treba da se vatrogasci sudaraju sa umjetnicima i građanima na hodniku. Ne treba da u prostorije ovako bitne službe u današnje vrijeme pandemije ulaze ljudi kada i kako hoće. Bez maske, bez mjerenja temperature. Upotrebljava se isti toalet.

Normalno je da građani posjećuju izložbe. Kako u ovom slučaju? Da prolaze kroz nepregledni hodnik dok ne “ubodu” nekako prava vrata.

Nakon 60 godina postojanja prijedorski vatrogasci nemaju prostoriju gdje će izvršiti obaveznu godišnju provjeru znanja.

Zašto praviti alternative tamo gdje ne treba, tamo gdje se ne smije.

Pozivam građane da posjete novogodišnju izložbu i da se uvjere kako je ovo trenutno stanje neprirodno, nefunkcionalno, nakaradno.

Molim i upozoravam građane da prilikom prolaska kroz hodnike obrate pažnju na vatrogasce-spasioce koji možda baš u tom trenutku jure da nekoga izvade iz “zgužvanog” vozila, zapaljene kuće…

Da li je ovo normalno? Nije.

Ovdje nema politike, ovo je život.

Hajde da se ispravi greška i da zadovoljni budu i umjetnici i vatrogasci-spasioci.

P.S. – prvi dio
Za 17. decembar 2021. godine sa početkom u 10:00 časova, zakazana je redovna godišnja provjera stručnog znanja i osposobljenosti vatrogasaca-spasilaca TVSJ Prijedor. Prisustvo provjeri je obavezno, a vatrogasci-spasioci treba da dođu u vatrogasnim radnim uniformama. Provjera će biti realizovana u velikoj sali.
(sa oglasne ploče u hodniku Vatrogasnog doma)

P.S. – drugi dio
Radi lakšeg snalaženja možda je trebalo navesti da će provjera biti u Galeriji ULUP-a.

P.S. – treći dio
Zbog prethodna dva P.S. predlažem građanima da 17.12.2021. u periodu od 10:00 do 12:00 časova ipak ne posjećuju izložbu članova ULUP-a.

TVSJ Prijedor kao svoj dan obilježava 17. decembar.

Sretan rođendan Teritorijalnoj vatrogasno-spasilačkoj jedinici Prijedor i svim njenim pripadnicima.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com
Foto – TVSJ Prijedor