Komisija za izbor i imenovanje grada Prijedora utvrdila je rješenje o plati zamjenika gradonačelnika koje će se primjenjivati retroaktivno – počev od dana primopredaje dužnosti.

Ovim rješenjem zamjeniku gradonačelnika Prijedora Žarku Kovačeviću osnovna plata utvrđena je u iznosu tri prosječne plate zaposlenih u Gradskoj upravi isplaćene u prethodnoj godini, kao i da se taj iznos uvećava za 40 odsto prema kriterijumu broj stanovnika u jedinici lokalne samouprave.

“Riječ je o usklađivanju sa zakonskim aktima, imajući u vidu da zamjenik gradonačelnika obavlja poslove gradonačelnika, a da se plata radnika određuje prema radnom mjestu”, rekao je Srni predsjednik Komisije za izbor i imenovanja Duško Miletić.

Kovačević je 13. oktobra preuzeo dužnost od prethodnog gradonačelnika Prijedora koji je ostavku podnio 11. oktobra, a platu po rješenju koje je donijela Komisija za izbor i imenovanje primaće do predaje dužnosti gradonačelniku kojeg će Prijedorčani birati na prijevremenim izborima 12. decembra.

SRNA

Prema našim informacijama, prosječna plata zaposlenih u Gradskoj upravi Prijedor u prethodnoj godini iznosila je 1.084,55 KM.

Ako se to uzme kao polazna tačka, jednostavnom računicom dolazi se do cifre od 4.555,11 KM kao osnov.

Ni to nije konačan iznos plate jer pored osnovnog dijela, primanja čine i topli obrok (oko 150 KM u Gradskoj upravi Prijedor), minuli rad i druge naknade po Zakonu o radu i kolektivnim ugovorima.

Kada se sve sabere i oduzme, plata koju će zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević retroaktivno primati iznosi blizu 5.000 KM.

Za ovo rješenje glasala su tri, a protiv su bila dva člana Komisije za izbor i imenovanje koju čini pet odbornika Skupštine grada Prijedora, Duško Miletić (predsjednik), Azra Pašalić (zamjenik predsjednika), Goran Velaula, Igor Javorić i Predrag Starčević (članovi).

Kako saznajemo, za ovu odluku su bili odbornici Miletić, Pašalić i Velaula, a protiv Javorić i Starčević.

www.prijedordanas.com