U Prijedoru sutra počinje isplata oko 235.000 KM podsticaja iz budžeta grada poljoprivrednim proizvođačima po više osnova.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić izjavio je na današnjoj pres konferenciji da se radi o podsticajima za uzgoj muznih krava, steonih junica, tov bikova i svinja, za uzgoj ovaca i koza i za poljoprivrednu mehanizaciju.

“Ovim mjerama obuhvaćeno je oko 200 poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Egić novinarima u Prijedoru.

On je podsjetio da je ovo odjeljenje kao samostalno osnovano ove godine i da su od tada određene stavke u podsticajima povećane, kao na primjer sa osam na deset KM za ovčarstvo, a određene po prvi put uvedene, kao na primjer podsticaj za kozarstvo.

“Ispravili smo jednu nepravdu iz ranijeg perioda kada ja za tov bikova, steonih junica i muznih krava malim porodičnim gazdinstvima isplaćivano 75 KM po grlu, a pravnim licima i preduzetnicima po 100 KM. Sada je svima jednako – po 100 KM”, pojasnio je Egić.

On je dodao da je povećan i iznos za mehanizaciju kao mjera koja može puno da doprinese u vremenu manjka radne snage.

“Krajem novembra završene su prijave za podsticaje za pšenicu. Lani smo imali 37 poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili ovo pravo, a ove godine imamo oko 60 prijavljenih”, zaključio je Egić.

prijedorgrad.org