U Muzeju Kozare otvorena je izložba “Mikroidentifikacija”, autora akademskog slikara Milane Simić iz Novog Sada.

Direktor muzeja Zoran Radonjić rekao je da je izložba postavljena zahvaljujući odluci Umjetničkog savjeta muzeja i konkursa koji se raspisuje za likovne sadržaje koji će tokom godine biti predstavljeni prijedorskoj publici.

“Samim tim što je izložba postavljena to znači da ona posjeduje sve neophodne kvalitete za to.Sama izložba je zanimljiva i estetski zaista dobro izgleda, svi likovni elementi su tu i mislim da našu publiku čeka jedno dobro iskustvo”, rekao je Radonjić.

Autor izložbe je pojasnila da istražuje lične emocije koje proizilaze iz društva u okruženju ,a da u tom svom umjetničkom izrazu koristi tekstil odnosno polovnu odjeću u kombinaciji sa drvetom.

“Ovi materijali prikazuju prisustvo čovjeka i na taj način pokušavam da uspostavim kontakt sa društvom i ljudima koji me okružuju.Mom umjetničkom radu je bilo potrebno da postoji ta neka interakcija i komunikacija da društvo može da ponudi nešto meni i da ja kroz svoju umjetnost ponudim društvu”, rekla je Simićeva.

Ona je dodala da su izloženi radovi dio master rada i master projekta koji je radila tokom posljednje dvije godine.

Inače, riječ je o Prijedorčanki sa novosadskom adresom koja je Akademiju umjetnosti u Trebinju završila 2019.godine, master studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i član je Udruženja likovnih umjetnika Prijedora i Saveza udruženja likovnih umetnka Vojvodine.

Izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u BiH, Srbiji i Crnoj Gori.

Njen umjetnički rad odnosi se na istraživanje u polju slike, objekta, fotografije i video instalacije.

Kroz preispitivanje ličnog identiteta preispituje i međuljudske odnose, a kroz radove provlači razna društena pitanja i pitanja odnosa umjetnika kao pojedinca prema društvu i suprotno.

U Muzeju Kozare ova izložba će biti izložena do 21.decembra kada će u ovoj ustanovi biti otvorena izložba koja će biti presjek svih saziva likovnih kolonija ” Sreten Stojanović” od 2005. pa sve do 2021.godine.

prijedorgrad.org