Prvooptuženi za zločine počinjene na području Prijedora Slobodan Taranjac nije se pojavio na ročištu na kojem se trebao razmatrati prijedlog za određivanje pritvora.

Odbrana Taranjca rekla je da su optuženom sin i snaha zaraženi koronavirusom, te da svi žive u istom kućanstvu i stoga optuženi nije mogao pristupiti ročištu.

Tužilac Izet Odobašić je kazao da je, s obzirom da je ovo dvostranački postupak, nužno da optuženi Taranjac prisustvuje.

Sudija Staniša Gluhajić objasnio je da nema uslova da se održi ovo ročište jer nije prisutan optuženi.

Za učešće u nezakonitom zarobljavanju i zatvaranju 120 muškaraca – koji su bili u Domu u Miskoj Glavi, a potom na stadionu u Ljubiji – te njihovom mučenju i ubistvima počinjenim krajem jula 1992. godine, optuženi su Slobodan Taranjac, Miodrag Glušac, Ranko Babić, Ranko Došenović, Rade Zekanović, Zdravko Panić, Trivo i Milan Vukić, Slobodan Knežević i Milorad Obradović.

Prema optužnici, Taranjac je bio predsjednik Kriznog štaba u Ljubiji, Glušac zamjenik komandanta 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), Došenović pomoćnik komandanta bataljona za bezbjednost, a ostali pripadnici čete iz Miske Glave, odnosno vojne i civilne policije.

Datum nastavka suđenja će biti zakazan naknadno.

detektor.ba