Ponovo se lovi riba u Ribnjaku “Saničani”. Izlov, koji je počeo danas, kao novi početak vide i preostalli radnici, ali i Gradska uprava kojoj je u interesu da ovo nekad veliko preduzeće ponovo stane na svoje noge.

Radnici, njih 14 koji nisu primili 20 plata, nadaju se da bi ovo mogao biti neki novi početak nekad drugog po veličini ribnjaka na prostorima bivše Jugoslavije.

Upravo nada ih je i motivisala da ne odustanu od ribnjaka sve ove godine.

– Dolazili smo ovdje na posao bez toplog obroka, bez plate, bez prevoza. U nadi nekoj da će se nešto preduzeti, od strane Vlade i grada, da preduzeće opstane i nastavi da radi – rekao je jedan od radnika Dragoslav Stupar.

Procjenjuje se da će izloviti oko 200 tona. Daleko je to od 1.500 tona koliko se u sretnija vremena lovilo. Ali se ipak lovi. Na revitalizaciji “Saničana” insistiraju gradske vlasti, jer je ribnjak veliki privredni potencijal. U nadzor izlova uključeno je gradsko Odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj.

– Radnici su veoma zadovoljni, jer će se ovako naći sredstva da im se isplate zaostale plate, ali jer će se pokriti i neki drugi dugovi ribnjaka. I na kraju, tu smo da vidimo gdje smo i kakvi su nam planovi za budućnost ribarenja – poručio je v.d. načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić.

Jedan od predloženih modela je da Vlada RS kupi ribnjak, te da ga prepiše u vlasništvo gradu Prijedoru. Što se tiče plasmana ribe, Gradska uprava u saradnji sa stečajnim upravnikom kontaktirala je markete u Prijedoru, drugim gradovima u Republici Sprkoj ali i Sarajevu, i očekuje se povratna infromacija o potrebnim količinama. Bilo je riječi i o ponovnom otvaranju ribarnice u Prijedoru.

kozarski.com