Za manje od dva mjeseca održat će se prijevremeni izbori za gradonačelnika Prijedora, koji bi mogli u određenoj mjeri pokazati koliko trenutna politika SNSD-a ima podršku među građanima u entitetu Republika Srpska.

Opozicione stranke u RS-u nalaze se pred jednostavnim izborom, podržati kandidata Demokratskog narodnog saveza, stranke koja u Skupštini Grada Prijedora nakon SNSD-a ima najviše mandata ili izaći s više kandidata i doživjet siguran poraz.

“Opozicija nema previše izbora. Ako se ne usaglase o jednom kandidatu, mobilišu sve opozicione snage da nastupe i urade kampanju za jednog čovjeka, onda su svojom voljom predali vlast u ruke SNSD-a i njegovih partnera. Ne radi se ovdje o povjerenju ili nepovjerenju prema Nenadu Nešiću, već o vrlo jednostavnoj činjenici da su im bez DNS-a šanse da pobijede minimalne. Otuda i to da se ne bave posljedicama i odgovornosti za dugogodišnje učešće DNS-a u vlasti. Pragmatizam iznad principijelnosti i dosljednosti”, tvrdi Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke.

S tim u vezi pitali smo je da li politički odnosi stranaka na lokalnom nivou prate politike na višim nivoima vlasti.

“Definitivno ne u svim lokalnim sredinama. U pojedinim lokalnim sredinama imamo koalicije sastavljene od ljutih političkih protivnika na višem nivou. U lokalnim sredinama postoji lokalni pragmatizam, kada partije vjeruju da samo učešćem u vlasti (makar i s onima na koje su gadljivi na nekom drugom nivou) mogu riješiti probleme građana koji su im dali mandat. Matematika i računica na lokalnom nivou su drugačije, u tim sredinama svi se međusobno poznaju, interesi izgledaju malo životnije od apstraktnog nivoa odbrane nacionalnih interesa, koja je u žiži visoke politike”, ističe Topić.

Fotografije koje su procurile u javnost, a zbog kojih je gradonačelnik Dalibor Pavlović bio primoran dati ostavku, nanijele su dodatnu štetu SNSD-u u trenutku dok opozicija svakodnevno otkriva nove afere i promašaje trenutne vlasti RS-a.

“Izbori u Prijedoru, tj. samo podnošenje ostavke gradonačelnika pod diktatom partijskog šefa bio je test za SNSD. Lokalni izbori su uglavnom dobar test i lakmus-papir za predstojeće opšte izbore. Prijedor je važna sredina u političkom smislu, i ne samo test za SNSD, već i za opoziciju i njihovu koheziju. Otuda će SNSD uložiti i mobilisati sve snage, jer je to važan psihološki momenat za propitivanje snage ove partije, baš u ovom trenutku, kada se u javnosti govori o narušenom imidžu i rejtingu. Bit će ovo i test za propitivanje odnosa građana prema političarima i zahtijevanju njihove odgovornosti. Dakle, ključno pitanje će biti da li će građani kazniti SNSD zbog politike, odnosno ponašanja bivšeg gradonačelnika. Ili će SNSD imati dovoljno snage i propagande te moći građane uvjeriti u zavjeru opozicije i njihovo ‘pribjegavanje’ mračnim silama crne magije, pomoću koje su ‘svrgnuli’ čovjeka koji je ‘bio dobar gradonačelnik’. Mislim da su na ispitu, zapravo, svijest, osviještenost i zrelost građana Prijedora da donesu sopstveni zaključak u ovoj političkoj sapunici”, kaže Topić.

Rezultat izbora mogao bi, s obzirom na sveobuhvatnu krizu u Bosni i Hercegovini prouzrokovanu potezima Dodika, uz veliki pritisak opozicije, dati ili skresati krila Miloradu Dodiku u smislu posljednjih poteza.

“Hipotetički gubitak pozicije gradonačelnika u Prijedoru za SNSD će značiti da je politika ove stranke, odnosno njenog lidera, došla u stanje rasparanog džempera čije daljnje osipanje, slabljenje neće biti moguće zaustaviti. Vidjeli smo kako je poraz na poziciji gradonačelnika Banje Luke teško uzdrmao ovu stranku, posebno njenog vođu, tako da bi gubitak Prijedora značio nastavak slobodnog pada. Pobjeda bi pak značila veliku psihološku i simboličku vrijednost, dizanje i značajnu motivaciju za stranačko rukovodstvo, ali i članstvo. Javnosti bi bila poslana poruka da je stranka još uvijek moćna i da se nikako ne može potcijeniti niti prije vremena proglasiti njen poraz na narednim izborima”, zaključuje Topić.

klix.ba
Foto – ilustracija