Feel Kozara Open Day
Pridružite nam se u subotu, 23. oktobra i doživite Kozaru kroz nove ili obogaćene (avan)turističke sadržaje nastale tokom realizacije Feel Kozara projekta Agencije “PREDA-PD”.

Izaberite svoju avanturu:
-Penjanje Via Ferratom Bijeli kamen – učesnici moraju imati prethodno iskustvo penjanja po stijeni
-Šetnja edukativnom stazom i aktivnosti za Vas i Vaše najmlađe (od 7 do 12 godina)
-Osmjelite se na izazove u Avantura parku – ukoliko Vas ne plaše visine
-Planinarite jednom od najljepših staza NP Kozara (Mrakovica – Jankovića kamen – Mrakovica) – za sve one koji mogu dugo pješačiti

Izaberite i pripremite se za svoju Feel Kozara Open Day avanturu!

Feel Kozara, Avantura I:
Na našoj Kozari možete da probate tri Via ferrata vertikalne dionice, kao i više od 400 m osiguranih dijelova pješačkih staza na trasi Planinarski dom Kotlovača – Zečiji kamen i doživite avanturu koja se pamti! Via ferrata staza Bijeli kamen je izgrađena u sklopu projekta Feel Kozara i volonterskim radom članova Planinarskog društva Klekovača, Prijedor. Tri potpuno vertikalne dionice imaju dužine od 30 m do 60m i njihova zahtjevnost se proteže od ocjene B do ocjene D (srednje teška, teška i vrlo teška staza), što nudi širok izbor za sve posjetioce. Za uspon je neophodna dobra psihofizička spremnost, poželjno je, ali ne i neophodno, prethodno planinarsko iskustvo. Obuku i sigurnosnu opremu za uspon obezbjeđuje Planinarsko društvo Klekovača, ali kako se radi o strmim, kamenim stazama, neophodna je odgovarajuća lična oprema (planinarske cipele ili čvrste cipele rebrastog đona sa zaštitom zgloba, kao i garderoba prilagođena godišnjem dobu i boravku na planini).

Feel Kozara, Avantura II:
Za svako dijete ljepota i priroda Nacionalnog parka Kozara je nepresušan izvor saznanja, podstrek za maštu i poziv na aktivnost i igru. Tokom Feel Kozara Open Day manifestacije za naše mališane predviđena je posjeta Info-centru na Mrakovici i aktivnosti na Feel Kozara edukativnoj stazi, nastale s posebnom radošću u toku Feel Kozara projekta. Ovdje ćemo saznati zanimljivosti o biljnom i životinjskom svijetu koji nastanjuje prostor nacionalnog parka, a zatim u Memorijalnoj zoni Mrakovica prisustvovati i kratkom upoznavanju sa kulturno – istorijskim značajem ove prekrasne planine. Ostatak dana mališani će provesti u velikom broju Feel Kozara sportskih i takmičarskih avantura.

Feel Kozara III:
Feel Kozara MTB Maraton voziće se stazom Mrakovica – Pašini konaci – Mrakovica, ukupne dužine 23 km, ujedno i jednom od mapiranih biciklističkih staza tokom našeg projekta. Iako kategorisana kao „manje teška“, radi se o atraktivnoj stazi koja se većim dijelom (preko 70 %) vozi po zemljanim, šumskim putevima – podloge zemlja/kamen. Kako je jesenji period možemo očekivati i blatnjave dijelove na stazi, pa se onima koji se odluče na ovu avanturu preporučuje da obavezno ponesu topliju odjeću, kacige, kabanice (šuškavce), rukavice i odjeću koju će obući nakon vožnje.

Feel Kozara IV:
Ukoliko izaberete avanturu u Avantura parku, avantura vas, sasvim sigurno, i čeka! Avantura park na Mrakovici je smješten na idealnoj nadmorskoj visini i u idealnim prirodnim uslovima. Među krošnjama stoljetnih stabala, smještene su platforme na različitim nivoima, povezane tako da prelaz na svaku sljedeću prepreku budi nalet adrenalina. Upravo zbog različitih nivoa u ovu avanturu se mogu upustiti i naši najmlađi učesnici, za koje je posebno prilagođen dječji dio Avantura parka, a za sve one starije, koji žele iskušati svoju kondiciju, spretnost i okretnost, tu su nešto vrtoglavije visine i složenije prepreke. Instrukcije i obavezna sigurnosna oprema biće obezbijeđeni za svakog učesnika.

Feel Kozara V
Najljepši načina za upoznavanje sa svim ljepotama Nacionalnog parka Kozara jeste pješačenje i planinarenje. Zato smo za ovaj poseban dan odabrali jednu od najljepših staza: Mrakovica – Jankovića kamen – Mrakovica. Radi se o srednje teškoj stazi bez tehnički zahtjevnih dionica, ali sa prekrasnim lokacijama koje vrijedi obići. Ukoliko je vaš izbor ova avantura od opreme je potrebno: udobne zimske cipele/čizme, jakna, rezervna garderoba, ranac, nešto hrane, voda (1,5 l).

Ne zaboravite svoje utiske podijeliti na društvenim mrežama:
@feel kozara #feelkozara!