Odlazak hrvatskog stručnjaka Nikice Milenkovića sa klupe Rudar Prijedora samo je početak rezova u gradu na Sani, iznuđenih finansijskom krizom.

Povratnik u elitu imao je prilično visoke ambicije i činilo se da sve ide po planu, ali je doskorašnji predsjednik Darko Milunović odlučio da se povuče pravdajući svoj potez poslovnim obavezama. Kako krnja uprava nije uspjela da pronađe njegovog nasljednika, nije joj preostalo ništa drugo nego da počne sa čistkom. Razlog za ovaj potez nisu slabi rezultati jer je Milenković u 12 utakmica osvojio isto toliko bodova.

U pitanju je, kako saznajemo, nepovoljna finansijska situacija i neće biti nikakvo iznenađenje ukoliko na zimskoj pauzi dođe do osipanja igračkog kadra. Prije svega, fudbalera koji nisu iz Prijedora i kojima klub, osim iznosa za plate, mora da izdvoji i određena sredstva za plaćanje stanarine, te za ishranu. Prema informacijama kojima raspolažemo, ide se i u pravcu smanjenja igračkog kadra pa bi Rudar trebalo da raskine ugovorne obaveze sa petoricom prvotimaca koji, prema procjeni ostatka uprave, imaju previsoka primanja.

Kako je klupska kasa prazna, a dugovi prema fudbalerima sve veći, nije isključeno i da određeni broj fudbalera odluči da sudskim putem naplati svoja potraživanja pošto su tek prije nekoliko dana dobili platu za ju­l.

Niko od trenutnih članova rukovodstva Rudar Prijedora nije bio raspoložen da daje izjave vezane za posljednja dešavanja u klubu, a onda se pojavilo kratko saopštenje za javnost u kojem je, između ostalog, navedeno:

– Uzevši u obzir sve činjenice, posebno pitanje načina funkcionisanja kluba u budućnosti, bili smo primorani da preduzmemo određene korake. Nakon razgovora sa Milenkovićem i Miloševićem ponuđen im je sporazumni raskid saradnje koji su oni, shvativši kompleksnost situacije, prihvatili – stoji u saopštenju Rudar Prijedora.

Tešić na klupi

Baš kao što se to desilo kada je Rudar Prijedor napustio Boris Savić, ekipu će nakon odlaska Milinkovića voditi trener u stručnom štabu Marko Tešić. Mladi stručnjak je završio prošlu sezonu i sa Rudarom osvojio titulu prvaka Republike Srpske. Očekivalo se i da će dobiti povjerenje da nastavi rad u Premijer ligi, ali je rukovodstvo odlučilo da na klupu dovede Milenkovića.

Tešić će premijerligaški debi imati već u nedjelju, kada Rudar Prijedor gostuje u Širokom Brijegu.