Sjednica Skupštine povjerilaca u Ribnjaku “Saničani” iz Prijedora, koja je bila zakazana za juče, prolongirana je za 4. novembar, kazao je za “Nezavisne novine” Mirko Marčeta, stečajni upravnik ovog ribnjaka.

“Na sjednici je trebalo detaljnije da budu definisani uslovi stečaja ovog preduzeća, čiji je stečajni postupak otvoren u martu ove godine”, kazao je Marčeta.

Istakao je da se oni u ovom ribnjaku polako pripremaju za izlov ribe, koja treba da počne u drugoj polovini ovog mjeseca.

Okružni privredni sud u Prijedoru je krajem marta otvorio je stečaj u Ribnjaku “Saničani” iz Prijedora, koji dobavljačima i državi na ime obaveza duguje više od 360.000 KM, tako da je jedan od najvećih i najstarijih ribnjaka u BiH završio u stečajnim vodama.

Podsjećamo, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula prošle godine, a prijedorski sud je 11. septembra lani pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka. Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Na ovo rješenje žalio se većinski vlasnik Ribnjaka “Saničani” Radojica Ratkovac i žalba je odbijena. Prema podacima Banjalučke berze,

Ratkovac je vlasnik 52,128 odsto akcija, a među deset najvećih akcionara su i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica. Posljednji put je akcijama trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. godini je iznosio 89.025 KM, da bi se u 2019. godini gotovo upetorostručio i iznosio 420.746 KM. U toku 2019. godine krug fabrike s upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma.

Republički vodni inspektori su u kontrolama u maju 2019. godine konstatovali da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i da to utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta.

nezavisne.com
Foto – Igor Bajić