Na adresu našeg portala stigla je reakcija mještana Mjesne zajednice Kevljani i naselja Babići i Srednji Jakupovići povodom sastanka u Omarskoj na kome se razgovaralo o trasi autoputa Banjaluka-Prijedor i korigovanju iste te izjava koje je nakon sastanka dao srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Njihovo otvoreno pismo vam u nastavku prenosimo u cijelosti.

Poštovani

Javljamo Vam se povodom zadnjih izjava koje je srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik, izjavio u Omarskoj 1. oktobra 2021., a tiču se trase autoputa Banja Luka-Prijedor.

Iako se iste ne tiču konkretno dijela trase koja prolazi kroz Kozarac, ali se tiče MZ Kevljani i naselja Babići, novonastala karta sa ucrtanom trasom pokazuje drastične razlike u odnosu na trasu koja je prije nekoliko mjeseci zakonski konkretizirana nakon nekoliko javnih uvida.

Izjave koje je gospodin Dodik izjavio kako bi udovoljio građanima Omarske, Lamovite, Bistrice i Verića, sudeći po karti, vraćaju nas dvije godine unazad, pošto bi eventualne promjene uzurpirale građane ovih navedenih naselja Kozarca, koji su mukotrpno proveli upravo toliko vremena u pronalasku najboljih rješenja kako bi se sačuvali objekti i što manje uzurpirao narod.

U svakom slučaju, sve bi bilo jednostavnije da se osjetljive teme vezane za autoput i promjene koje se tiču našeg kraja iznose javno, kako bi cjelokupno građanstvo koje je na bilo koji način vezano za autoput bilo u dovoljnoj mjeri informisano. Trasa autoputa se ne može mijenjati van usvojenog plana parcelacije, to bi bilo nezakonito, i u tom slučaju će neko i krivično odgovarati.

Ukoliko se mijenja trasa u odnosu na ono što je usvojeno i prošlo sve zakonske procedure, očekujemo da će se uvažiti procedura i staviti istu na javni uvod, i poštovati zakonske odredbe. Imajući u vidu da se na isti način promijenila trasa autoputa i u Prnjavoru, smatramo da itekako imamo razloga za brigu, te ovim putem poručujemo da očekujemo da se ispoštuju procedure.

U ime građana MZ Kevljani i naselja Babići i Srednji Jakupovići