merhamet skupstina 2015 (1)Proteklog vikenda u amfiteatru Čaršijske džamije u Prijedoru održana je Izborna skupština Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet Prijedor.

Na Skupštini je izabrano novo rukovodstvo ove organizacije koja pomaže socijalno ugroženima, starima, bolesnima i svima onima kojima je pomoć potrebna.

Za novog predsjednika Upravnog odbora prijedorskog Merhameta izabran je Elvis Redžić, privatni preduzetnik i ugostitelj iz Prijedora, novi potpredsjednik je Muharem Avdagić, a izabran je i novi Upravni odbor kao i Sud časti te Nadzorni odbor.

Prema riječima novog predsjednika Merhameta, ova dobrotvorna organizacija se nalazi u teškoj i delikatnoj situaciji, prije svega zbog činjenice da nema stalan izvor prihoda, pa je u nemogućnosti da plati čak i osnovne režijske troškove u oronuloj kući u kojoj se trenutno nalazi.

merhamet skupstina 2015 (2)-Nakon 23 godine rada našli smo se na raskrsnici sa pitanjem šta i kako dalje, jer smo došli u jako tešku situaciju, na ivici opstanka. Pokušaćemo u najskorije vrijeme razgovarati sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem i predsjednikom Skupštine grada Seadom Jakupovićem kako bismo vidjeli da li nam naš grad može i želi pomoći. Iako se u našoj evidenciji nalazi preko 1.000 porodica, korisnika naših usluga, od Ljubije do Kozarca, mi nemamo šta da im ponudimo osim tople ljudske riječi, jer se Merhamet ne nalazi u Gradskom budžetu i sa te strane nema nikakvih prihoda – kaže Redžić.

On dodaje da je prvi zadatak novog rukovodstva obezbjeđivanje normalnih uslova za funkcionisanje, odnosno, prostorija za rad jer su one dosadašnje postale neuslovne.

-Druge organizacije koje obavljaju iste ili slične humanitarne poslove su na budžetu grada Prijedor, neke od njih imaju prijavljene i zaposlene radnike, dok mi godinama volontiramo, a ne obavljamo ništa manje vrijedne i značajne poslove u odnosu na njih. Zato ćemo prema lokalnim vlastima ići sa zahtjevom da nam, barem za početak, obezbijede prostorije za rad kao i skladišni prostor u nekoj od Mjesnih zajednica ili u nekom od prostora u vlasništvu grada – ističe Redžić.

merhamet skupstina 2015 (3)U okviru Merhameta radi i zdravstvena ambulanta, koju je do sada podržavao Merhamet Švedske, u koju se obraća više od stotinu osoba, uglavnom starijih Prijedorčana bez porodičnog staranja, težeg socijalnog stanja i bez zdravstvenog osiguranja, da im se pruže osnovne medicinske usluge i lijekovi.

Međutim i rad ove ambulante sada je pod znakom pitanja zbog neuslovnih prostorija i nepostojanja dovoljnih količina osnovnih lijekova.

-Treba napomenuti da se našoj humanitarnoj organizaciji za pomoć ne obraćaju samo Bošnjaci, već i porodice drugih nacionalnosti (Romi, Srbi, Hrvati i drugi), koje su u teškoj materijalnoj situaciji, a mi smo im do sada pomagali u zavisnosti od naših mogućnosti. Obratićemo se i potpredsjedniku Republike Srpske Ramizu Salkiću kao i potpredsjedniku Narodne skupštine RS Senadu Bratiću sa nadom da nam mogu pomoći na neki način kako naši korisnici pri sljedećem dolasku ne bi zatekli zauvijek zaključana vrata Merhameta – kaže Elvis Redžić, novi predsjednik ove organizacije.

Redžić je uputio i apel prijedorskim privrednicima te sugrađanima koji žive u dijaspori da svojim prilozima i donacijama podrže rad lokalnog Merhameta kako se on ne bi ugasio.

-Na kraju moram da se zahvalim dosadašnjoj predsjednici Mesudiji Sutki Selman na radu u proteklim godinama. Ona je sada član Upravnog odbora a moja želja je da postane sekretar Merhameta jer je najbolje upoznata sa stanjem u ovoj organizaciji – rekao je na kraju Redžić.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – Ahmet Rešidović