Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor su tokom avgusta gasili 30 požara niskog rastinja, dok ih je u istom mjesecu prošle godine bilo tri.

Pored izuzetno viskih temperatura koje su ovo ljeto bile pogodne za širenje požara rastinja, njihovo povećanje je rezultat i nepoštovanja zakonskih propisa. Svako paljenje otpada i rastinja prema Zakonu o zaštiti od požara mora biti prethodno najavljeno vatrogascima.

Ahmet Rešidović iz Donje Ljubije za Srpskainfo priča da strahuje za svoju bezbjednost i bezbjednost imovine, jer su mještani nekoliko puta palili rastinje uz kanal Ljubijice u čijoj blizini ima kuću.

– Prije nekoliko godina zapaljeno je rastinje na drugoj strani kanala, ali vatra je bila toliko jaka da su nagorile neke moje voćke i bandere, a fasada kuće je počadila. Prije nekoliko dana opet su to palili mještani, pa smo supruga i ja u strahu – priča Rešidović za Srpskainfo.

Predsjednik Doborovoljniog vatrogasnog društva Ljubija, Faruk Rešidović, kaže da živi pored kanala u Donjoj Ljubiji i da ne zna ko je zapalio rastinje.

– Ja i još nekoliko mještana smo očistili taj kanal od korova u dužini od 100 metara. To što smo prikupili stajalo je pored kanala par dana i mene su pozvali i rekli da tinja vatra. Onda sam nastavio da kontrolisano palim, jer sam procijenio da nije potrebno da obavještavam TVJ Prijedor. U mojoj blizini bio je još jedan dobrovoljni vatrogasac, a u autu sam imao naprtnjaču i aparat za gašenje – tvrdi Rešidović.

Dodaje da je prije nekoliko dana intervencijom dobrovoljnih vatrogasaca u Donjoj Ljubiji sprječeno širenje vatre na kuću u čijoj blizini je požar zahvatio oko hektar površine nakon nenajavljenog paljenja rastinja.

Komandir TVSJ Prijedor, Radovan Martić, za Srpskainfo kaže da su tokom prošle godine gasili 80 požara niskog rastinja, dok ih je za osam mjeseci ove godine bilo 16 više, odnosno 96.

Martić ističe da su građani, prema Zakonu o zaštiti od požara, dužni da obavijeste vatrogasce prije nego što počnu da pale otpad na svojim imanjima ili javnim površinama.

– Ukoliko građani pale otpad na manjoj površini, onda od nas zaduže naprtnjače i potrebna uputstva, a u slučaju da pale vatru na većoj površini onda na to mjesto šaljemo svoje vatrogasce, koji mogu djelovati preventivno. Nažalost, građani se rijetko javljaju nama prije nego što pale otpad što pokazuje i podatak da su od marta ove godine samo dva građanina tražila naprtnjače – priča on.

Navodi da novčane kazne zbog paljenja korova i otpada iznose od 100 do 1.000 KM i da vatrogasci insistiraju da policijski službenici kažnjavaju one koji pale, jer se dešava da nepažnja tokom paljenja otpada bude plaćena ljudskim životom.

Dok se paljenje otpada u seoskim područjima prethodno mora najaviti vatrogascima, ono je potpuno zabranjeno u urbanim dijelovima Prijedora.

Odlukom o komunalnom redu u Prijedoru je zabranjeno paljenje otpada, lišća, papira, guma i ostalog zapaljivog materijala na urbanom području Prijedora i centru naselja Brezičani, Kozarac, Omarska i Ljubija. Onima koji prekrše ovo pravilo Komunalna policija grada Prijedora izadaje nalog o plaćanju novčane kazne u iznosu od 50 KM.

– Tokom prošle godine Komunalnoj policiji prijavljeno je devet slučajeva paljevine, a na osnovu podataka sa kojima sada raspolažu, i ova godina bi mogla da bude zaključena sa istim ili približnim brojem prijava – tvrde iz Kabineta gradonačelnika Prijedora.

NIJE BILO OPASNOSTI

Zbog paljenja rastinja uz kanal Ljubijica u Donjoj Ljubiji, Ahmet Rešidović obratio se Komunalnoj policiji koja ga je uputila na Policijsku stanicu u Ljubiji, jer su komunalni policajci nadležni za paljenje otpada u urbanom dijelu Ljubije čiji dio nije ova ulica. Iz Policijske uprave Prijedor kažu da su utvrdili da je od strane pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ljubija i mještana otvorenim plamenom izvršeno paljenje korova na prostoru između ulice Ahmeta Kuruzovića i kanala rječice Ljubijice.

– Prilikom paljenja vatre pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva imali su potrebnu opremu za gašenje požara i držanje vatre pod kontrolom. Pošto se radilo o paljenju niskog rastinja i korova, nije bilo opasnosti po imovinu i ljude – zaključuju u PU.

srpskainfo.com