Učenici u Republici Srpskoj od 1. septembra vraćaju se u školske klupe, uobičajenom izvođenju nastave i času od 45 minuta, bez odjeljenja podijeljenih u grupe. Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS naglasili su da je zdravlje djece na prvom mjestu, te da su sve škole dobile preporuke koje je propisao Institut za javno zdravstvo.

Povratak uobičajenom izvođenju nastave pozdravlju u prijedorskoj OŠ „Branko Ćopić“, gdje kažu da je sve spremno za početak nove školske godine.

– Dobili smo preporuke Ministarstva i Instituta za javno zdravstvo RS kojih ćemo se pridržavati. Ono što nam još uvijek nije jasno je rad školskih kuhinja, ali očekujemo da ćemo u narednim danima iz resornog ministarstva dobiti odgovor i na to pitanje – rekla je Sanja Munjiza, direktor OŠ „Branko Ćopić“.

Vraćanje normalnoj nastavi je pravi korak, smatraju u srednjim školama. U onim stručnim ističu da je posebno važno što će ponovo moći organizovati praktičnu nastavu.

Preporuka ministarstva je da nastavno osoblje nosi masku, a učenici bi trebalo da je nose tokom kretanja kroz školu i dok daju usmene odgovore. Što se tiče nastave na daljinu, ona će biti omogućena učenicima koji pate od hroničnih oboljenja i koji imaju mišljenje ljekara. Ukoliko dođe do narušavanja epidemiološke situacije, moguće je očekivati nove mjere i smjernice, poručeno je iz resornog ministarstva.

kozarski.com