vlado reljicDirektor „Vodovoda“ Vlado Reljić istakao je da su, u toku prošle godine, vođeni intenzivni razgovori za rješenje ovog problema te da je donesen načelan dogovor o načinu izmirenja duga, uz angažovanje lokalne zajednice.

U pitanju je otplata duga „Vodovoda“ za utrošenu energiju putem reprograma, kako je najavljeno, na 15 godina, uz godinu dana grejs perioda, a mjesečna rata bi iznosila oko 28.000 KM. Mali procenat naplate od strane građana, doveo je do velikih dugovanja. Reljić je istakao da su dugovanja potrošača premašila 8,2 miliona KM, pa su tako porasla i dugovanja ovog preduzeća prema drugim kolektivima. Poznato je da „Vodovod“ već godinama ima razrađen sistem i urađen pravilnik kako i na koji način građani mogu da izmire svoj dug. Postoje razne varijante kao što su višegodišnji reprogrami, stimulativne mjere i otpis kamata za potrošače koji u cjelokupnom iznosu izmire registrovani dug. Reljić je istakao da je problem u tome što se jedan dio potrošača odazvao, dok veći dio nije.

– Pozivam potrošače da se jave u prostorije „Vodovoda“ i da, na osnovu jedne od varijanti u pravilniku, dođe do potpisivanja reprograma i načina izmirenja duga, inače će Preduzeće morati da pribjegne i radikalnijim mjerama, isključenjima i utuživanju dužnika – dodao je Reljić.

Kozarski vjesnik