U Daljevića Gaju u Ljeskarama kod Ljubije danas je služen parastos za 33 nevine žrtve ustaškog terora tokom ilindanskog pokolja 1941. godine.

Ovo je, kako je rečeno tokom obilježavanja ove godišnjice, samo jedna masovna grobnica pobijenih Srba sa šireg područja Ljubije, gdje je krajem jula i početkom avgusta u Drugom svjetskom ratu ubijeno oko 170 nevinih ljudi.

-Ono što se kroz istoriju dešavalo srpskom narodu nikad se ne smije zaboraviti, jer sloboda koju ima skupo je plaćena – poručio je Ranko Kolar načelnik Odjeljenja za boračka pitanja grada Prijedora.

Prema zvaničnim podacima tih dana na području prijedorskog sreza ubijeno je od strane ustaša preko 1.500 Srba.

Boris Radaković, istoričar, rekao je da su taj zločin počinile uglavnom domaće ustaške snage koje su tih dana po Ljubiji i okolnim selima zatečeno srpsko stanovništvo bukvalno ubijali po ulicama,kućama i odvodilo ih u improvizovane zatvore.

– Kasnije su ih slali za Prijedor gdje su likvidirani. Mnoge od njih likividirali su na lokacijama oko rudnika Ljubije ili u samom mjestu Ljubija – rekao je Radaković.

Parastos i istorijski čas su organizovali potomci ubijenih na ovom području a prisustvovao mu je i narodni poslanik u Skupštini RS Dragoslav Kabić.

kozarski.com