U Prijedoru je danas počela izgradnja deset i rekonstrukcija pet stambenih objekata za 15 korisnika iz populacije povratnika, izbjeglica i raseljenih lica u okviru programa Regionalnog stambenog zbrinjavanja.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je grad obezbijedio građevinske dozvole i svu neophodnu dokumentaciju, kao i priključke za struju, vodu i kanalizaciju.

“Mislimo da je ostalo još oko stotinu porodica koje nisu riješene, ali u narednom periodu će ponovo biti raspisan javni poziv pa ćemo tačno znati koliko će se tih porodica prijaviti i onda ćemo zajedno sa Sekretarijatom krenuti u ovakve projekte da završimo i one ljude koji još uvijek nemaju svoj krov nad glavom”, rekao je Pavlović novinarima u Donjim Garevcima kod Prijedora gdje je u okviru ovog programa počela gradnja kuće za petočlanu porodicu Savić.

Koordinator projekata infrastrukture u Gradskoj upravi Prijedor Rajka Zdjelar rekla je da se fimra “Energetik” iz Banjaluke danas uvodi u poslove za svih 15 korisnika.

“To je izvođač koji radi u tri opštine i ima 33 objekta, a rok za izvođenje radova je 120 dana. On ima svoju dinamiku i u Prijedoru je već krenuo sa radovima, tako da očekujemo da će ovo biti završeno i prije roka”, navela je Zdjelar.

Ona je podsjetila da program Regionalnog stambenog zbrinjavanja zajednički implementiraju Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije i grad Prijedor.

Duško Savić je izbjeglica iz Sanskog Mosta. Kuću u Donjim Garevcima kod Prijedora kupio je prije 20-ak godina.

“To nije bilo useljivo, bila je samo jedna ploča u kuhinji, a u ostalim sobama je bila zemlja. Onda smo to sve sami radili kako smo mogli, a najviše dižući kredite. Trenutno nas ovdje živi pet. Bilo nas je sedam, ali su otac i majka umrli. Uslovi su ljeti i može nekako, ali zimi nikako. Ima puno vlage, rosa pada”, govori Duško.

On je zaposlen, ima platu 750 KM i od toga petočlana porodica živi.

“Ja vama ne mogu objasniti šta nam ovo sada znači, faktički nam znači sve. Dobićemo objekat u kojem se može stanovati i živjeti”, rekao je Duško.

prijedorgrad.org