U prostoru Galerije “Sreten Stojanović” održano je književno veče pod nazivom “S planine i ispod planine” odnosno “Veče krajiških pisaca – zapisi iz prošlosti” koji su organizovali studenti Filološkog fakulteta u Banjoj Luci – Poetski teatar “Saputnici”.

Član ove poetske družine Aleksandar Materić istakao da “Saputnici” postoje već sedam godina i čine ih uglavnom studenti srbistike na Filološkom fakultetu u Banjoj Luci, ali i studenti ostalih studijskih programa.

“Naše udruženje ima za cilj da njeguje uspomenu na brojne srpske pjesnike, da njeguje srpsku kulturu i da na taj način privolimo i mlađe generacije da čitaju i slušaju poeziju, što je negdje naš cilj”, rekao je Materić.

Studente u ovom poetskom teatru godinama okuplja profesorica Andreja Marić koja je novinarima izjavila da je dragocjeno to što “Saputnici”okupljaju nekadašnje, sadašnje pa čak i buduće studente.

“Imamo i srednjoškolce koji požele ponekad da nam se pridruže i mi im to omogućimo i to je na neki način za njih podsticaj da upišu ovaj fakultet pošto nam je pored njegovanja srpskog jezika i književnosti i kulture, namjera i da promovišemo naš fakulet”, rekla je Marićeva.

Ona je dodala da su do sada nastupali isključivo u Banja Luci i to gotovo isključivo na fakultetu tako da im je ovo prvo gostovanje van Banja Luke.

Oni su se večeras predstavili kolažom književnih tekstova Mladena i Sretena Stojanovića, Bogoljuba (Teofila) Petranovića, Bogdana Milanovića Krajišnika,Jove Popovića, Petra Kočića i Branka Ćopića.

“Nit koja povezuje većinu tih krajiških pisaca je da su zapravo svi bili izraziti borci za slobodu, a njihovo najjače oružje bila je riječ i upravo zato smo i mi nastojali da se ove književne večeri podsjetimo na te njihove poezije jer su oni zaslužili da ih pamtimo i, s druge strane je, svakako dragocjeno što smo prepoznali da je njihova misija bila upravo to – borba riječju, a nekako smo i to osjetili i da je misija poetskog teatra Saputnici isto to što su i oni radili”, kazala je Marićeva.

U programu koji je dio Prijedorskog ljeta kulture nastupili su Bojana Vučen, Milka Savič. Aleksandar Materić, Miloš Matić,Milica Dragić, Bojana Kovačević, Valentina Koprena i Đurđica Jeftić.

U pripremi ove književne večeri učestvovali su profesori Andreja Marić i Mladenko Sadžak.

prijedorgrad.org