U organizaciji Astronomskog društva “Sirijus” u petak su na platou ispred Gradske uprave otvoreni “Dani astronomije” koji će trajati do 27.juna.

Sekretar Društva Srđan Jovanović izjavio je novinarima da je ideja bila da Prijedorčanima približe astronomiju.

“Željeli smo da sugrađanima omogućimo da pogledaju Sunce sa vrhunskim teleskopima”, rekao je Jovanović.

On je dodao da je Astronomsko društvo “Sirijus” osnovano 2015.godine i da su od tada imali brojne aktivnosti.

“Izdvojio bih jedno takmičenje na kojem smo bili 2017.godine na Fruškoj Gori, a 2019.godine smo organizovali Školu astronomije gdje je bilo pedesetak polaznika,a za tu priliku smo pripremili i prigodan udžbenik”, rekao je Jovanović.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović izjavila je da je ovo bio jedan od sadržaja Prijedorskog ljeta kulture.

“Ovo je sedma aktivnost u okviru ove manifestacije i po prvi put imamo jedan naučni sadržaj koji nudimo našim sugrađanima da saznaju nešto više o astronomiji i da pogledaju opremu za posmatranje i proučavanje nebeskih tijela i pojava u svemiru”,kazala je Kasalovićeva.

Polaznik Škole astronomije Marko Dejanović je istakao da vremenski uslovi danas nisu bili povoljni za obzervaciju Sunca, ali da je ovo bila prilika da se ovo Astronomsko društvo predstavi sugrađanima budući da je jedisntveno na ovim prostorima i da pokaže opremu kojom raspolaže.

Iz “Sirijusa” već za početak avgusta najavljuju i sličnu aktivnost , ali ovoga puta gledanja u Mjesec i zvijezde.

prijedorgrad.org