Izložba “Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci” sastoji se od 18 postera, na kojima su, po godinama otkrića, od 1914. do 2014., predstavljeni najvažniji arheološki lokaliteti i spomenici s područja Rijeke i okoline.

Obrađeni materijali datiraju od razdoblja praistorije sve do 17. vijeka. Autorke izložbe su dr sc. Palma Karković Takalić, članica Katedre za umjetnost starog i srednjeg vijeka, Odsjeka za povijest umjetnosti, Filozofskog fakulteta u Rijeci i saradnica Petra Predoević Zadković, prof.

Izložba je nastala istraživačkim radom autorki u okviru projekta “Migracije, identiteti i kontekst srednjovjekovne umjetnosti Kvarnera”, koji sufinansira Sveučilište u Rijeci te njihovom saradnjom s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, Konzervatorskim odjelom u Rijeci, Hrvatskim restauratorskim zavodom i kolegama arheolozima koji su ustupili arhivsku dokumentaciju.

Gostovanje izložbe u Muzeju Kozare Prijedor dio je projekta naučno-stručne razmjene između Katedre i Muzeja naziva “Inter flumina Sanum et Oeneum”. Arheološka baština kao povod suvremenom dijalogu”.

Projekt sufinansiraju Muzej Kozare Prijedor, Grad Rijeka i Filozofski fakultet u Rijeci.

Izložba je dio programa manifestacije “Prijedorsko ljeto kulture” 2021. godine i biće dostupna posjetiocima od 15. juna do 6. jula 2021. godine u Muzeju Kozare.