Povodom obilježavanja Dana odbrane grada, Organizacija porodica poginulih boraca i nestalih civila obišla je porodice poginulih boraca Maksimović u Busnovima i Lukić u Čirkin Polju. Uručeni su i skromni pokloni iz Fonda solidarnosti Organizacije.

Svake godine krajem maja, u vrijeme kada joj je poginuo sin Dušan, majka Božana Lukić preživljava teške trenutke.

– Niti se kome javljam na telefon, niti mi ko dolazi. Ove sedmice četiri puta sam bila na groblju. Teško mi je da ne može biti teže, ali ništa ja ne mogu promijeniti – kaže Božana i dodaje da sin Dušan živi u njenoj duši i da je ponosna na njega.

Porodice su zahvalne na posjeti, ali vrijeme donosi i nove nevolje. Željka Maksimović, kćerka poginulog borca, nedavno je ostala i bez majke. Kaže da je sa majkom ostala da je njeguje jer je bila bolesna i da mora naći bilo kakav posao, koji će joj omogućiti egzistenciju.

U Organizaciji porodica poginulih boraca i nestalih civila ističu da je sada poseban prioritet pomoći Željki, koja je ostala sama i bez primanja. Zdravka Karlica, predsjednik gradske Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila naglašava da je šteta što se od 41 djeteta poginulih boraca, koja su uglavnom sa osnovnom školom, samo dvoje prijavilo na konkurs za samozapošljavanje i oni su dobili 10 hiljada maraka bespovratnih sredstava.

kozarski.com