Kad god nije imao svoju državu, srpski narod je stradao, a ono što se desilo 30. maja 1992. godine u Prijedoru ugrađeno je u temelje Republike Srpske, poručio je ovo istoričar Boris Radaković, na istorijskom času, održanom povodom 29. godišnjice odbrane grada Prijedora u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kako kaže, prvoj odbrani grada prethodili su događaji iz aprila iste godine, kada su pripadnici policije spriječili napad muslimanskih i hrvatskih snaga na Prijedor.

– Oni su dobili naređenje od Alije Delimustafića i Hasana Efendića, šefova policije, da se krene u blokadu vojske i da se zauzme teritorija, tamo gdje se može, te da se ide u borbu ka jednostranom proglašenju nezavisnosti BiH, s čim se srpski narod nikada nije složio – navodi Radaković.

Povodom obilježavanja Dana odbrane grada, na Trgu majora Zorana Karlice postavljena je dokumentarna izložba kopije feljtona “Kozarskog vjesnika” iz ratnog perioda, u kojem nekadašnji novinar ovog lista Živko Ećim piše o događajima koji su prethodili napadu na Prijedor, samom napadu, a i onome što se dešavalo poslije. Izložba će biti postavljena i sutra u periodu od 8.00 do 20.00 časova.

kozarski.com