Paljenjem svijeća i polaganjem ruža danas su predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora odali počast dvojici pripadnika JNA, Radi Lukiću i Radovanu Milojici koji su na današnji dan 1992. godine, ubijeni na Hambarinama.

Tog 22. maja 1992. godine vojnici Milojica i Lukić su sa još četvoricom kolega krenuli su kući na odmor, ali su naišli na punkt na Hambarinama, gdje je na njih pucano bez ikakvog razloga.

Lukić i Milojica su ubijeni, a ranjeni su Nedeljko Antunović, Milenko Lulić, Siniša Mijatović i Ratko Milojica.

Potpredsjednik gradske Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Slaviša Knjeginjić je istakao da je ovo bio pucanj na nedužne ljude i da srpske žrtve moraju imati zasluženo mjesto u spominjanju i obilježavanju događaja iz prošlih ratnih sukoba.

“Svi mi znamo ko je to uradio, ali ne znamo ko je naredio. Sud i Tužilaštvo BiH i dalje to ne zanima, a trebalo bi da ih zanima jer mnoge stvari su odavde počele, ovim događajem, ubistvom dva vojnika. LJudi su pošli na odmor svojoj kući, pripadnici JNA, četiri Srbina i dva Hrvata, i pucano je”, rekao je Knjeginjić i dodao kako je sve to bilo nepotrebno.

Predsjednik prijedorske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica rekla je novinarima da je ovo poslije 29 godina tek drugi put da su došli na mjesto odakle je krenulo sve ono što se kasnije dešavalo u Prijedoru.

“Moja poruka bi bila da se nikada nikome ne dogodi ovo što se nama dogodilo, a ovdje bi trebalo da se gradi, da suživot bude bolji i da nam svima bude bolje”, poručila je Karlica.

Iz Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila su istakli da se treći događaj koji će biti obilježen dogodio 30. maja, kada se 1992. godine odigrao napad na Prijedor.

SRNA