U Prijedoru je danas otvorena poslovnica Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac izjavio je da se danas realizuje nova politika ove institucije o zastupljenosti širom Srpske na regionalnom principu i da je ovo najjasnija poruka Vlade Republike Srpske o snažnom razvoju kako grada Prijedora tako i cijele regije.

“Ovo će najviše značiti našim građanima i privrednicima s obzirom na to da IRB ima najkvalitetnija sredstva u Republici Srpskoj, sa najnižim kamatama, najdužim rokom otplate, najkvalitetnijim grejs periodima. Mi smo i u proteklom periodu dokazali da smo kvalitetan partner našim privrednicima.

On je naveo da širenje IRB-a jasno govori o njenoj stabilnosti i poslovanju, da grad Prijedor i cijela regija imaju partnera za plasmane privredi i građanima, a da će na ovaj način IRB imati najkvalitetnije moguće informacije direktno od privrednika sa cijele teritorije.

“Takođe ću iskoristiti ovu priliku da najavim od 17. do 19. juna prvu investiciono-razvojnu konferenciju `Invest Srpska` koja će se održati u Laktašima. Smatram da će to biti najveći događaj u Republici Srpskoj u ovoj godini. IRB će zaključke sa konferencije ponuditi Vladi na razmatranje i nadamo se da će oni biti sastavni dio zvanične ekonomske politike Republike Srpske”, najavio je Vrhovac.

On je dodao da će u poslovnici u Prijedoru biti zaposlena tri radnika, jedan rukovodilac i dva radnika.

“Svi su sa visokom stručnom spremom, svi iz Prijedora i svi poznaju teren i privrednike i iskreno se nadam da će odgovoriti zadatku”, zaključio je Vrhovac.
Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zora Vidović rekla je da je IRB od osnivanja do danas dala ogroman doprinos i razvoju Srspke i naročito razvoju privrede Republike Srpske, da se to i dalje nastavlja i da je viđena pozitivna uloga IRB-a i u doba ekonomske krize i u doba pandemije.

“Zaista se maksimalno izašlo u susret privrednim subjektima, što i jeste zadatak IRB. Drago mi je da se IRB širi. Ovo je prva poslovnica u Republici Srpskoj i mislim da tako treba i nastaviti, a cilj toga je da se približi način poslovanja, sve mogućnosti koje pruža IRB, da ne bi privrednici morali da dolaze u Banjaluku po te informacije”, dodala je Vidovićeva.

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević pozdravio je ovu aktivnost i rekao da tome treba težiti i u budućnosti kako bi privrednici dolazili do što kvalitetnijijh i bržih informacija o kvalitetnim kreditnim sredstvima kojima bi obezbijedili i kvalitetnije poslovanje.

“Saradnja Ministarstva privrede i preduzetništva je na dnevnoj osnovi i sa IRB i sa Garantnim fondom, s obzirom na to da smo usko povezani, i mislim da svaki vid podrške i od strane Vlade i IRB-a prema priverednicima je značajan”, dodao je Petričević.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović podsjetio je na to da je IRB prisutan u Prijedoru kroz svoje plasmane kredita od samog osnivanja.

“Od danas je i fizički prisutan, što je nama posebno drago, jer prva poslovnica koja je otvorena u Rpublici Srpskoj je ovdje u Prijedoru i ova filijala će značiti svim našim privrednicima jer će imati sve informacije na dohvat ruke i moći će da bolje i lakše funkcionišu kroz svoje poslove”, poručio je Pavlović.

prijedorgrad.org