ndc prijedor-film ponovo zajedno (1)Dokumentarni film “Ponovo zajedno” norveškog autora Jona Haueklanda, koji preispituje mogućnosti dijaloga između Srba i Albanaca na Kosovu, prikazan je u Prijedoru u organizaciji ovdašnjeg Nansen dijalog centra /NDC/.

Film prikazuje susrete mladih Albanaca i Srba sa Kosova neposredno prije bombardovanja 1999. godine i 10 godina kasnije gdje srpska i albanska strana imaju različita mišljenja o sukobima.

Osnivač Nansen dijalog mreže Stajnar Brin rekao je da je ovaj film dobio najprestižniju filmsku nagradu u Norveškoj i da su mu nakon toga otvorena vrata na mnogim međunarodnim festivalima, ali da je prikazivan i u Beogradu, Prizrenu, Moskvi, Kijevu i Odesi.

“Film se sada intenzivno prikazuje u Ukrajini gdje slijede projekcije u još osam gradova gdje nam je cilj da ljude približimo dijalogu. Svjedoci smo da, umjesto da učimo iz istorije, često ponavljamo greške”, kazao je Brin sinoć na javnoj diskusiji nakon prikazivanja filma u prijedorskom kinu “Kozara”.

On je ocijenio da međunarodna zajednica pravi veliku grešku u procesu izgradnje mira idući na podršku i izgradnju institucija i države, umjesto da fokus bude na dijalogu i pomirenju običnih ljudi.

ndc prijedor-film ponovo zajedno (2)“Moramo dati dijalogu mnogo veći prioritet”, poručio je Brin.

On je naveo da Brisel nije mnogo optimističan za BiH, ali jeste za Kosovo, te da je to stoga što su politički lideri Srbije i Kosova naučili jezik kojim Evropska unija želi da se komunicira, dok u BiH politički lideri nisu spremni da govore tim jezikom.

“Ja sam, međutim, više optimista za BiH nego za Kosovo. U BiH sam iskusio u mnogim lokalnim zajednicama da su ljudi s mnogo više volje uključeni u dijalog, dok na Kosovu sve izgleda kao dobrovoljni aparthejd”, ocijenio je Brin.

Za svoj dugogodišnji rad na promociji dijaloga Brin je izabran za počasnog građanina Prijedora za 2014. godinu. U proteklih šest godina, zajedno sa Nansen dijalog mrežom, kandidovan je za Nobelovu nagradu za mir.

NDC Prijedor već četvrtu godinu realizuje aktivnosti s ciljem poboljšanja interetničke i međuentitetske komunikacije i saradnje između Prijedora i Sanskog Mosta uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške.

SRNA