zavrsna aktivnost-novi sjaj bereka (1)Fudbalskom utakmicom i zajedničkim druženjem završena je realizacija projekta „Novi sjaj Bereka – rekonstrukcija tribina na stadionu Poljana“.

Podsjetimo, zahvaljujući ovom projektu tribine „Poljane“ su „presvučene“ novim slojem betona čime je riješen problem prokišnjavanja u veliku salu, svlačionice i prostorije kluba, a na dobitku su svi građani Mjesne zajednice Raškovac.

Najzaslužniji za realizaciju ove vrijedne akcije su Fondacija Mozaik iz Sarajeva zajedno sa svojim partnerom USAID-om te neformalna grupa građana iz prijedorskog naselja Raškovac, gdje se i nalazi pomenuti stadion.

-Završnoj aktivnosti projekta prisustvovala je većina onih koji su na neki način doprinijeli njegovoj realizaciji a imali smo i brojne goste sa područja cijelog grada Prijedora. Osim fudbalera i članova uprave OFK ,,Berek 1975“, građana MZ Raškovac, članova Udruženje žena Berek i Omladinske humanitarne organizacije „Čisto srce“, tu su bili i naši prijatelji iz Udruženja žena Donja Puharska, Nansen Dijalog Centra Prijedor, Udruženja građana DON, KUD-a „Osman Džafić“, Udruženja žena „Polet“ Hambarine, Udruženja Anemona, Aktiva žena i građana iz MZ Brezičani, predstavnici Roma i drugi – potvrdila je Azra Pašalić, voditelj projekta „Novi sjaj Bereka – rekonstrukcija tribina na stadionu Poljana“

zavrsna aktivnost-novi sjaj bereka (4)Vrijednost cjelokupnog projekta bila je 15.000 KM od kojih je Mozaik uz pomoć USAID-a obezbjedio 10.000 KM a ostatak je osigurala neformalna grupa građana iz MZ Raškovac. Zahvaljujući tradicionalnoj „Plavo-bijeloj noći“ OFK „Berek 1975“ prikupljeno je 4.000 KM, a članice Aktiva žena Berek na čelu sa Sabirom Medić uz pomoć svojih prijatelja iz NDC Prijedor sakupili su 1.000 KM. Izvođač radova na stadionu „Poljana“ bilo je građevinsko preduzeće „Knežević“ iz Prijedora.

-Prošli smo na konkursu za projekte neformalnih grupa u lokalnim zajednicama kako bi se pomoglo građanima sa poplavljenih područja. Na području Mjesne zajednice Raškovac se okupila grupa građana koju su činili pojedinci aktivni u više udruženja i nevladinih organizacija i koja je aplicirala za projekat koji je sada realizovan. Ono što je veoma važno je činjenica da je grupa okupila i starije i mlađe mještane Raškovca, žene i muškarce, zaposlene i nezaposlene, pripadnike svih nacionalnosti, koji su zajedno imali zajednički cilj koji je na kraju ostvaren, da tribine stadiona „Poljana“ dobiju novi sjaj – dodala je Pašalićeva.

zavrsna aktivnost-novi sjaj bereka (3)Nakon revijalne utakmice dvije ekipe OFK „Berek 1975“ uslijedilo je zajedničko druženje u velikoj Sali stadiona. Brojni građani ovog naselja, kako pojedinci, tako i vlasnici ugostiteljskih objekata, dali su svoj lični doprinos kroz obezbjeđivanje hrane i osvježenja za 50-ak prisutnih.

Željko Marić iz UG „DON“ Prijedor istakao je značaj ovakvih projekata.

-Najbolja stvar u projektima ovog tipa je saradnja građana sa područja cijele jedne Mjesne zajednice. Kada se uključe pojedinci i grupe različitog uzrasta, socijalnog i društvenog statusa, rezultati su uvijek vidljivi – rekao je Marić.

Snežana Jović iz Aktiva žena MZ Brezičani pohvalila je značaj projekta za širu lokalnu zajednicu.

-Uvijek se Mjesna zajednica Raškovac udruživala sa MZ Čejreci i Brezičani i radila pozitivne stvari, a naročito nakon prošlogodišnjih poplava. Jedni od drugih možemo mnogo naučiti a kada zajedno radimo možemo više da napravimo. Zadovoljstvo je kada možemo da razmijenimo iskustva i nadam se da će sličan projekat uskoro biti ostvaren i u Mjesnoj zajednici iz koje dolazim – rekla je Jovićeva.

zavrsna aktivnost-novi sjaj bereka (2)Samir Zulić iz OFK „Berek 1975“ zahvalio se svima onima koji su bilo svojim volonterskim radom ili finansijskom pomoći doprinijeli realizaciji projekta „Novi sjaj Bereka – rekonstrukcija tribina na stadionu Poljana“.

-Svi mi učesnici smo bili srećni što možemo dati svoj doprinos ovom projektu koji je važan za sve stanovnike MZ Raškovac, a naročito za OFK „Berek 1975“ koji najviše koristi stadion – rekao je Zulić.

Grupa građana koja je učestvovala u realizaciji ovog projekta već se okreće traženju novih mogućnosti i donacija kako bi se obnovila stolarija na velikoj sali koja će u budućnosti služiti za održavanje raznih društenih aktivnosti u MZ Raškovac. Oni su naročito ponosni na doprinos dijaspore, odnosno mještana Raškovca koji sada žive širom svijeta i s ponosom ističu njihov doprinos projektima koji se realizuju.

Stadion „Poljana“ koriste ekipe OFK „Berek 1975“ koja se takmiči u Četvrtoj ligi FSP Prijedor te ekipa FSA Prijedor koja je član Regionalne lige-grupa Zapad.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
zavrsna aktivnost-novi sjaj bereka (5) zavrsna aktivnost-novi sjaj bereka (6)