Tokom današnje 5. sjednice Skupštine grada odbornici su informisani o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Prijedoru.

Gradonačelnik Dalibor Pavlović iznio je podatak da je broj novozaraženih korona virusom u našoj lokalnoj zajednici u prvoj sedmici marta bio 31, u drugoj 61, u trećoj 64, a u protekloj 97.

To je čak tri puta više u odnosu na prvih sedam dana tekućeg mjeseca.

-Radi se o velikom rastu u martu. Tješi i ohrabruje činjenica da ovo povećanje ne prati veliki porast broja onih koji su na bolničkom liječenju. Trenutno je broj lica s pozitivnim pi-si-ar testom 124, u kućnoj izolaciji je 167 lica, njih 6.690 je izašlo iz zdravstvenog nadzora. Ukupan broj oporavljenih je 1.317 a ukupan broj umrlih je 82 – rekao je Pavlović.

On je dodao da se u prijedorskoj bolnici “Dr Mladen Stojanović” na liječenje nalaze 44 lica i da još ima 28 slobodnih kreveta, uz mogućnost povećanja ovog broja ako se ukaže potreba.

-Proces vakcinacije je trenutno usporen zbog broja vakcina koje dobijamo, imamo veliku količinu naručenih i plaćenih vakcina sa republičkog nivoa, ali se čeka njihova dalja isporuka, na šta mi ne možemo uticati. Pozivam naše sugrađane starije od 65 godina, a poslije i opštu populaciju, da se prijave za vakcinaciju kako bi se što prije došlo do kolektivnog imuniteta – informisao je Pavlović odbornike Skupštine grada Prijedora na današnjem zasjedanju.

Gradonačelnik je dodao da se u prosjeku vakciniše oko 200 ljudi dnevno.

Tekst – www.prijedordanas.com
Foto – prijedorgrad.org