Okružni privredni sud u Prijedoru otvorio je stečaj u Ribnjaku “Saničani” iz Prijedora, koji dobavljačima i državi na ime obaveza duguje više od 360.000 KM, tako da je jedan od najvećih i najstarijih ribnjaka u BiH završio u stečajnim vodama.

Prema rješenju Suda, povjeriocima je ostavljen rok od mjesec dana da prijave svoja potraživanja, koja će biti ispitana na ročištu koje je zakazano za 13. jul ove godine.

Privremeni stečajni upravnik Mirko Marčeta je u izvještaju, koji je dostupan na stranici APIF-a, naveo kako su računi preduzeća blokirani od 5. februara 2016. godine, od kada se ne plaćaju dugovi prema dobavljačima i obaveze prema državi.

Preko računa se potražuje tačno 362.248 maraka.

Godišnji gubici “Saničana” od 2017. do 2019. godine se kreću između 400.000 i 450.000 KM, dok su prihodi zanemarivi.

Stečajni upravnik procjenjuje da se iz imovine ribnjaka mogu pokriti troškovi stečajnog postupka.

Izvještaj koji je podnijela vještak ekonomske struke Dosta Baraković pokazuje kako je Poreska uprava Republike Srpske 44 puta pokušala prinudno da naplati svoja potraživanja, koja trenutno iznose 280.608 maraka.

U vlasništvu “Saničana” je 169 hektara zemlje, dok je u vlasništvu Srpske 113,5 hektara, navela je Barakovićeva u svom izvještaju.

“Željko Petković, zamjenik pravobranioca, u svojstvu predlagača istakao je da je povjerilac u konkretnom postupku dokazao vjerovatnost svog potraživanja, slijedom čega smatra da su ispunjeni uslovi za otvaranje stečaja”, navodi se u rješenju Suda.

Dragoslav Dragić, zakonski zastupnik preduzeća za ribarstvo “Saničani”, izjavio je da saglasan da se nad ovim pravnim subjektom otvori stečajni postupak.

Podsjećamo, prijedlog za otvaranje stečajnog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo RS 17. jula prošle godine, a prijedorski sud je 11. septembra pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka.

Određene su i mjere radi obezbjeđenja imovine kojima se zabranjuje stečajnom dužniku da bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika raspolaže pokretnom i nepokretnom imovinom, novčanim sredstvima i pravima stečajnog dužnika.

Na ovo rješenje žalio se većinski vlasnik Ribnjaka “Saničani” Radojica Ratkovac i žalba je odbijena.

Prema podacima Banjalučke berze, Ratkovac je vlasnik 52,128 odsto akcija, a među deset najvećih akcionara su i pet fondova, dvije banke i dva fizička lica.

Posljednji put je akcijama trgovano 2013. godine. Neto gubitak u 2018. godini je iznosio 89.025 KM, da bi se u 2019. godini gotovo upetorostručio i iznosio 420.746 KM.

U toku 2019. godine krug fabrike sa upravnom zgradom i ribnjak površine 43 hektara prešli su u vlasništvo Nove banke zbog neservisiranja hipotekarnog kredita i neplaćanja reprograma.

Republički vodni inspektori su u kontrolama u maju 2019. godine konstatovali da se ribogojilište ne održava adekvatno već duži period i da to utiče na smanjenu efikasnost i bezbjednost objekta.

Resorno ministarstvo je 2018. godine imenovalo stručni tim, koji je obišao ribnjak radi utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu o iznesenim pritužbama mještana Saničana o uginuću ribe, urušavanju nasipa, neodržavanju prostora i narušavanju ekološke ravnoteže.

Iste godine je Republička vodna inspekcija nalagala mjere za otklanjanje uočenih nedostataka, čije otklanjanje nije izvršeno u ostavljenom roku.

Predstavnici “Voda Srpske” takođe su naložili otklanjanje nedostataka, što nije učinjeno, te ribnjak nije dobio produženje vodne dozvole niti je danas posjeduje.

“Saničani” osnovan 1903. godine
Preduzeće za ribarstvo “Saničani” osnovano je 1903. godine pod nazivom Ribnjačarstvo – Burda. Nakon Drugog svjetskog rata više puta je organizaciono transformisano. Do privatizacije bilo je državno preduzeće sa osnovnom djelatnošću mriješćenje i uzgoj ribe i prodaja ribe i ribljih prerađevina, a procesom privatizacije upisano je u sudski registar 2001. godine kao akcionarsko društvo.

nezavisne.com