Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas jednoglasno odluke o bratimljenju grada Prijedora sa opštinom Inđija u Srbiji i sa Sisertskim gradskim okrugom u Ruskoj Federaciji.

Odluka o bratimljenju Prijedora i Inđija donesena je s ciljem razvijanja saradnje dvije lokalne zajednice u oblastima ekonomije, turizma, kulture, sporta, obrazovanja i drugim oblastima.

Ova odluka je bazirana na memorandumu o saradnji dvije lokalne zajednice koji su gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović i predsjednik opštine Inđija Vladimir Gak potpisali 26. febuara, a slijedi potpisivanje povelje o bratimljenj

Odluku o bratimljenju sa Sisertskim gradskim okrugom u Ruskoj Federaciji inicirala je ministar turizma i trgovine Republike Srpske Suzane Gašić na prijedloga Siserta da grad na Sani bude prva lokalna zajednica iz Srpske koja će uspostaviti bratimsko-partnerske odnose sa ovom uralskom oblasti.

Sporazum je usaglašen između gradonačelnika Pavlovića i šefa Sisertskog gradskog okruga Dimitrija Niskovskog, a predviđa uspostavljanje saradnje u oblastima privrede, obrazovanja, kulture, turizma, sporta, nauke, tehnologije, ekonomije i humanitarnog rada.

SRNA