GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3. Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 05.03.2021. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi slijedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:
1. Na području grada Prijedora trenutno je registrovano 51 lice sa pozitivnim testom na virus korona. Do sada se 1166 lica oporavilo od oboljenja uzrokovanog virusom korona, a 75 lica je preminulo. Pod zdravstvenim nadzorom -u kućnoj izolaciji su 134 lica, a zdravstveni nadzor je prestao za 6204 lica.
U JZU Bolnicu “dr Mladen Stojanović” Prijedor – COVID odjeljenje radi liječenja lica sa pozitivnim testom na virus korona smješteno je 42 lica i prisutan je trend porasta broja pacijenata sa oboljenjem uzrokovanim novim virusom korona.

2. Dana 04.03.2021.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.69-1/21 kojim se do 11.03.2021.godine zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica ( svadbe, krštenja, rođendani i sl.), rad fitnes centrima i organizacijama i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj hranu i piće. Ovim zaključkom je utvrđena i obaveza nošenja zaštitne maske u zatvorenom prostoru, kao i obaveza pridržavanja zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru. Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.
Ovim zaključkom se do 11.03.2021.godine ograničava radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće i priređivačima igara na sreću. Do 11.03.2021.godine ograničava se broj prisutnih osoba u ugostiteljskim objektima u skladu sa preporukama JZU “Institut za javno zdravstvo Republike Srpske” s tim da se prisustvo u jednoj etaži ugostiteljskog objekta ograničava na maksimalno 50 posjetilaca. Manji ugostiteljski objekti dužni su kao i do sada broj posjetilaca uskladiti sa preporukama JZU “Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske” tako da je omogućena fizička distanca od 2 metra između osoba koje sjede za različitim stolovima.

3. Dana 04.03.2021.godine Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak br.69-2/21 o raspodjeli donacije kojim se odobrava raspodjela prehrambenih namirnica koje se nalaze u skladištu Crvenog krsta Republike Srpske. Ovim zaključkom se zadužuje Crveni krst Republike Srpske da izvrši raspodjelu prehrambenih namirnica iz rasporednog naloga.

4. Dana 03.03.2021.godine Vlada Republike Srpske je svim komandantima gradskih /opštinskih štabova za vanredne situcije uputila akt br 68-4/21 kojim je ukazala na potrebu sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, kao i na potrebu efikasne kontrole istih na području svih jedinica lokalne samouprave.

Naredbe, zaduženja i preporuke

1. Obavezuju se svi subjekti i sva pravna i fizička lica na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije br. 69 -1/21 donesenog 04.03.2021. godine.

2. Obavezuju se nadzorni i kontrolni organi na području grada Prijedora da u saradnji sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno vrše kontrole i nadzor nad sprovođenjem mjera utvrđenih zaključcima Republičkog štaba za vanredne situacije, a posebno sprovođenje mjera koje se odnose na zabranu javnih i privatnih okupljanja, zabranu izvođenja muzike uživo i ograničenje prisustva posjetilaca ugostiteljskih objekata na maksimalno 50 posjetilaca na jednoj etaži, a u manjim objektima u skladu sa preporukama JZU “Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske” tako da je omogućena fizička udaljenost od 2 metra između osoba koje sjede za različitim stolovima.

3. Gradski štab za vanredne situacije apeluje na stanovnike grada Prijedora da se pridržavaju propisanih mjera za sprečavanje pojave i širenja novog virusa korona, a prije svega da poštuju mjere o ograničenom broju lica koja se organizovano okupljaju ( do 10 lica), održavaju fizičku distancu od 2 metra, nose zaštitne maske u zatvorenom prostoru, održavaju mjere lične higijene te da vrše redovno čišćenje i dezinfekciju prostorija u kojima borave i rade.

4. Gradski štab za vanredne situcije preporučuje pravnim subjektima koji vrše javna ovlaštenja da za poslove za koje je to moguće organizuju rad od kuće.

5. Gradski štab za vanredne situacije će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-9/21
Datum: 05.03.2021. godine

KOMANDANT
Dalibor Pavlović