Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je danas da će u projekat energetske efikasnosti bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor biti uloženo blizu pet miliona maraka, a da će realizacija početi kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.

“Oko četiri miliona maraka energetsko opremanje centralnog bloka i milion maraka je izmještanje i izgradnja nove kotlovnice”, rekla je Golićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je danas boravila u Prijedoru gdje je zajedno sa ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojinom Mitrovićem prisustvovala sastanku sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem.

Golićeva je podsjetila da je Vlada Republike Srpske putem ovog ministarstva već ulagala u projekte energetske efikasnosti u Prijedoru i to u poslovnu zgradu Nacionalnog parka Kozara i po 550.000 KM za gimnaziju i za zgradu psihijatrije koja se nalazi pored centralne zgrade bolnice.

Prema njenim riječima, početak realizacije projekta zavisi od epidemioloških mjera.

Ona je najavila da će Vlada Republike Srpske prenijeti bez naknade na grad zemljište za razvoj nove industrijske zone u naselju Gornja Orlovača kako bi Prijedor krenuo u nove investicije.

“Potencijalni investitori, inostrani, pa reći ću svakodnevno dolaze gradonačelniku. Žele da grade neke poslovne objekte i zapošljavaju”, dodala je Golićeva.

Govoreći o auto-putu Banjaluka – Prijedor, ona je navela da je to žila kucavica privrednog i ekonomskog razvoja, da su provedene dvije javne rasprave da bi se iznašla najbolja rješenja i da je trasa povećana za kilometar i po u odnosu na prvobitno planiranu kako bi se smanjio broj objekata za rušenje i sveo na četiri stambena objekta, 12 pomoćnih i jedan je već srušen, od ukupno 90 na teritoriji Prijedora.

“Manja odstupanja koja ne remete dužinu auto-puta mogu se tehnički sa nosiocem izrade korigovati”, rekla je Golićeva i za ponedjeljak najavila sastanak na kojem će se razmotriti tehničko rješenje budući da je na plan parcelacije ovog auto-puta stavljena zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović izjavio je danas da je dobio dopise za trasu auto-puta u kojima se izražava negodovanje i nezadovoljstvo planom parcelacije.

“Današnje rješenje praktično je prevazišlo sve to probleme”, rekao je Mitrović i dodao da je broj objekata predviđenih za uklanjanje zanemariv u odnosu na strateški projekat.

On je naglasio da će svi kojima imovina bude eksproprisana biti nadoknađena šteta, da niko neće biti oštećen i da će to biti sigurno na zadovoljstvo ljudi.

“Razgovarali smo i o željezničkom saobraćaju i povezivanju priga Banjaluka – Prijedor i inicijativi za povezivanje željeznice dalje sa Bihaćem i rekonstrukciji pruge od Bihaća ka Splitu, takozvane Unske pruge i na tome ćemo sigurno raditi”, dodao je Mitrović.

On je najavio da će pokrenuti inicijativu da se riješe pitanja bezbjednosti saobraćaja na dva pružna prelaza u Prijedoru i najavio je otvaranje graničnog prelaza Novi Grad da se omogući privremeno teretni saobraćaj prema Hrvatskoj.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je od Ministarstva dobio informacije da su u najvećem dijelu problemi u vezi sa trasom auto-puta Banjaluka – Prijedor riješeni.

“Od građana sa terena sam dobio da je ostala još jedna dionica auto-puta u dužini od oko 100 metara sporna gdje je, prema navodima građana, auto-put previše blizu kuća. Dogovorili smo da je realno moguće pomjeriti taj dio čime smatramo da će biti riješen i taj problem”, dodao je Pavlović i najavio da će posjetiti građane na terenu i obrazložiti rješenje.

Gradonačelnik i ministri posjetili su potom i prijedorsku bolnicu.

www.prijedorgrad.org