Osnivanje grupe za koordinaciju i saradnju u prevenciji i borbi protiv porodičnog i nasilja nad ženama, što je propisano novim Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske, bilo bi nadgradnja postojećeg multisektorskog tima /MST/, sa potencijalom za kontinuirano unapređenje rada u ovoj važnoj oblasti u Prijedoru, izjavio je koordinator Doma zdravlja u ovom timu Goran Račetović.

“Grupa bi, prema tom zakonu, trebalo da bude formirana od predstavnika svih ustanova, organa i organizacija koje pružaju zaštitu, pomoć i podršku žrtvama nasilja u porodici na području jedinice lokalne samouprave, a to podrazumijeva i zaključenje protokola o postupanju”, rekao je Račetović danas Srni.

Novi Zakon na snazi je od 1. maja 2020. godine, a propisao je da se ove grupe u lokalnim zajednicama oforme u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zakona, te da primjenu protokola na osnovu godišnjih izvještaja prati MUP Republike Srpske, ali je pandemija virusa korona uticala na odgađanje propisanog roka.

“Postojeći MST koji u Prijedoru djeluje od 2010. godine svakako je odličan temelj formiranja buduće grupe za kooordinaciju. Željeli bismo, a i zakonska je obaveza, da u toj grupi, osim sadašnjih članova, budu i predstavnici Gradske uprave, Skupštine grada, odnosno Komisije za ravnopravnost polova, sudova i Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, kao i nevladinih organizacija i medija, u skladu sa postignutim i ustanovljenim principima postupanja, međusobne saradnje i koordinacije u pomenutom protokolu”, naveo je Račetović.

On je istakao da bi se na taj način ispoštavala zakonska obaveza i da bi, nakon potpisivanja protokola, bilo potrebno donijeti neku vrstu pravilnika o radu i dogovoriti dinamiku rada, podsjećajući da se MST sastaje jednom mjesečno radi razmjene informacija i iznalaženja zajedničkih, i što više koordinisanih postupaka sa prevashodnim ciljem zaštite žrtava nasilja, ali i pravovremenih postupanja sa počiniocima nasilja.

“To tijelo bilo bi nešto poput, na primjer, foruma za bezbjednost zajednice grada Prijedora, ali specijalizovano samo za oblast nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja, i imalo bi savjetodavnu ulogu. Treba da ga formira svaka lokalna zajednica od subjekata koji postoje u toj zajednici, a koji se bave ili imaju dodira sa ovom specifičnom tematikom koja je višedimenzionalna – bezbjedonosna, javno-zdravstvena, socijalna i kulturološka”, naglasio je Račetović.

Komisija za ravnopravnost polova formirana je na posljednjoj sjednici Skupštine grada Prijedora i čine je predsjednik Azra Pašalić, zamjenik predsjednika Slađana Radaković i članovi Almasa Mušić, Slavica Popović i Ranko Smiljanić, svi iz reda odbornika.

Današnji sastanak MST-a održan je u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja Doma zdravlja Prijedor i prisustvovali su mu i predstavnici policije, Centra za socijalni rad, Bolnice, Centra “Sunce”, Aktiva direktora osnovnih škola i medijske zajednice.

Učesnicima ovomjesečnog sastanka predočen je dokument Okvirni plan saradnje multisektorskih timova i lokalnih medija u BiH, sa namjerom boljeg upoznavanja sa tim dokumentom do narednog sastanka tima i pripremom prijedloga daljeg unapređenja započete saradnje tima sa medijskim profesionalcima.

Dokument je sačinjen u projektu “Unapređenje uloge lokalnih medija u prevenciji nasilja nad ženama i nasilja u porodici u BiH” koji Agencija UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Medija Centar Sarajevo realizuju u Prijedoru i u još deset lokalnih zajednica u BiH.

SRNA