Umjetnica Jelena Topić iz Prijedora izvela je svoj performans uz upotrebu tepiha pod koji građani guraju sve njihove probleme i strahove i na Trgu Republike u Beogradu, ali je zbog istog kažnjena. Naime, Komunalna policija napisala joj je kaznu od 10.000 dinara zbog, kako kaže, “uzrokovanja nečistoće”.

Ona je ovu vijest potvrdila juče u izjavi za “Nezavisne” navodeći da joj tepih koji koristi za svoj performans “Guranje pod tepih” još nije vraćen.

“To je moj umjetnički rad koji smo već sprovodili u nekim gradovima u BiH. Sad smo došli u Beograd i održali smo ga na Trgu Republike, ispred konja. Rad podrazumijeva da stavimo tepih i pozovemo ljude, bilo kroz razgovor, bilo pisanom porukom, da napišu kakvi problemi ih muče i da ih gurnu pod tepih. Došla je potom Komunalna policija, gledali su neko vrijeme u tepih, mi smo sjedili sa strane, puštali smo da se stvari odvijaju, da ljudi pišu o problemima i stavljaju ih pod tepih. U jednom trenutku Komunalna policija pozvala je ‘Gradsku čistoću’ i njihovi radnici pokupili su tepih, a meni su napisali kaznu za uzrokovanje nečistoće, jer sam, navodno, stavila prljavi tepih na trg”, ispričala je Topićeva za beogradske medije.

Ova umjetnica skrenula je pažnju cijelog regiona na svoj rad još u jesen 2013. godine, kada je u okviru performansa 31 dan svakodnevno odlazila i stajala bez riječi na gradskom trgu u Prijedoru, puštajući da prolaznici komentarišu njen gest i odgonetaju zašto je tu. O svemu tome pažljivo je vodila i dnevnik.

Performans “Guranje pod tepih”, čija je svrha “osvješćivanje o onim stvarima koje potiskujemo u sebi”, započela je krajem prošle godine u Prijedoru, a potom ga izvela u još nekim gradovima.

“Počela sam s ovim radom u Prijedoru 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava, s njim sam poslije bila u Banjaluci, Zenici, Sarajevu, Kostajnici i sada u Beogradu”, navela je ona.

Prolaznici u Beogradu su prije toga, kazala je ona, odlično reagovali na performans te su pisali i pod tepih stavljali brojne lične probleme. Topićeva je navela i da joj se nigdje do sada nije događalo da Komunalna policija ili neka druga služba reaguje tako i da joj tepih bude odnesen.

“U Sarajevu su mi prišli pripadnici inspekcije i tražili da sklonim tepih, jer bi mi u suprotnom pisati kaznu, ali u Beogradu pregovora nije bilo”, rekla je ona.

nezavisne.com
Foto – Jelena Medić