Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je danas da je Ministarstvu prosvjete i kulture Repubike Srpske upućen dopis da razmotre način finansiranja oštećenja zgrade prijedorske Gimnazije nastalih u zemljotresu, nakon što je grad finansirao hitnu sanaciju krova tog objekta.

“Još nismo dobili adekvatnu informaciju da li i kada će resorno ministarstvo početi da finansira sanaciju štete. Ovih dana ćemo ponovo stupiti u kontakt sa Ministarstvom da vidimo postoje li namjere, pa da zajedničkim snagama pokušamo da to riješimo”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije.

Pavlović je podsjetio da je krov Gimnazije saniran dan nakon zemljotresa čime je spriječeno prokišnjavanje i dodatna šteta, a to je finansirao grad.

“Nastava u drugom polugodištu odvija se samo u prizemlju gdje ima šest učionica, a kako u popodnevnoj smjeni ima sedam odjeljenja, tako se za po jedno odjeljenje svake sedmice organizuje onlajn nastava”, naveo je Pavlović.

Prema njegovim riječima, Komisija za procjenu štete od zemljotresa do sada je pregledala 170 objekata od ukupno prijavljenih 450.

“U gradskoj zoni nema objekata koji nisu uslovni za stanovanje, to jeste kojima je konstrukcija tako narušena da postoji opasnost za stanovanje. Kada je riječ o seoskom području, u naseljima Marini, Veliko Palančište i Gornji Orlovci, za sada, postoji ukupno 10 objekata kojima je narušena konstrukcija, odnosno nosivi zidovi i grede. Komisija je utvrdila da, po njihovom mišljenju, nisu uslovni za stanovanje, nakon čega će građevinska inspekcija izaći na teren i donijeti adekvatno rješenje”, naveo je Pavlović.

On je najavio da Komisija nastavlja rad na terenu i radiće sve dok ne pregleda sve što je prijavljeno.

“Tada ćemo imati i potpunu informaciju o šteti”, rekao je Pavlović.

Hrvatsku je 29. decembra pogodio snažan zemljotres, jačine 6,3 stepena po Rihteru. Epicentar je bio tri kilometara od Petrinje, a potres se osjetio u regionu.

SRNA