ninjutsu tori prezentacija (3)Proteklog četvrtka u sali Fitnes centra Hunters, koji se nalazi u krugu nekadašnjeg „Celpaka“, održana je prezentacija Ninjutsu kluba „TORI“ iz Prijedora koja je privukla tridesetak zainteresovanih različitih uzrasta.

Na prezentaciji ove japanske ratničke vještine demonstrirane su neke od vještina koje se proučavaju u ninjutsuu kao što su: Taijutsu (goloruko borenje), Tanto jutsu (borba nožem), Ken jutsu (upotreba i borba japanskim mačem), Bojutsu (upotreba štapa), Kusari jutsu (fleksibilna oružja), moderno i improvizovano oružje kao i neke od bodyguard (tjelohraniteljskih) tehnika.

Ninjutsu klub TORI Prijedor radi po originalnom Japanskom programu, a svoje treninge održava u sali fitnes centra „Hunters“, utorkom i četvrtkom od 20 časova te subotom od 17 časova. Na redovnim treninzima osim tehnika iz raznih stilova (ryu ha) i rada sa tradicionalnim i modernim oružjem rade se razne tehnike disanja, istezanja, kao i trening snage i izdržljivosti.Treninge vodi Shidoshi ho Drago Maksimović (2.dan). Svim polaznicima klub nudi prva dva treninga besplatno.

Šta je Ninjutsu ? Ninjutsu je ratnička vještina, a ne sportska i kao takva nema za cilj takmičenje sa drugima, osvajanje pehara i medalja. Nastavši na bojnim poljima drevnog Japana nema pravila i jedini cilj je preživjeti. Ninjutsu je i mekana i tvrda vještina, koja prati evoluciju, proučava rad sa tradicionalnim oružjem ali i sa modernim, tehnike su kreirane tako da napadaču nanesemo što veće povrede uz minimalno korištenje snage, pa je vrlo praktična i za žene. Ninjutsu nas ne uči da se zaštitimo samo na fizičkom planu već nas uči da razumijemo ljude oko sebe i vrijeme u kojem živimo. Jedino takmičenje u ovoj vještini jeste takmičenje sa samim sobom, pobijediti sopstvene strahove, pomjeriti svoje granice i postati bolji čovjek.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
ninjutsu tori prezentacija (1) ninjutsu tori prezentacija (2) ninjutsu tori prezentacija (4) ninjutsu tori prezentacija (5) ninjutsu tori prezentacija (6) ninjutsu tori prezentacija (7) ninjutsu tori prezentacija (8) ninjutsu tori prezentacija (9)