U Prijedoru je svih 130 biračkih mjesta otvoreno na vrijeme, a pravo glasa moći će da ostvari nešto više od 82.000 birača, rečeno je Srni iz Gradske izborne komisije /GIK/.

Pravo glasa putem pošte iskoristiće 2.700 birača.

Predsjednik GIK-a Željo Škondrić rekao je da je u zgradi Gimnazije jutros otvoreno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, te da će tu glasati lica koja imaju lični dokument, a ne nalaze se na spisku nigdje u BiH, odnosno na području Prijedora.

On je naveo da će na ovom mjestu moći da glasaju i lica koja su greškom ili zloupotrebom prijavljena da glasaju putem pošte, a tvrde da se nisu svojom voljom prijavila za to.

Ujedno, to će biti i biračko mjesto za glasanje u odsustvu građana koji imaju boravište u Prijedoru, a prijavili su se da glasaju u opštini gdje su živjeli 1991. godine.

Škondrić je istakao da su na terenu već tri redovna mobilna tima, koja će tokom dana ići u ustanove i na tačno utvrđene adrese.

“U pripremi je izlazak na teren i posebnog mobilnog tima za građane koji su kovid pozitivni i građane koji su u izolaciji. Trenutno imamo prijavljenih tridesetak takvih lica i pravimo rute za izlazak na teren”, naveo je Škondrić.

On je podsjetio da će prijava građana za dolazak posebnog mobilnog tima važiti do 9.00 časova.

“Potrebno je da na papir napišu zahtjev za glasanje sa adresom stanovanja i da dokumentuju nalazom da su pozitivni na virus korona ili rješenjem o izolaciji, ličnom kartom, da to sve slikaju i pošalju na `Vajber` broj 065/814-479 najkasnije do 9.00 časova da bi moglo biti organizovano njihovo glasanje”, precizirao je Škondrić.

Glasanje u Prijedoru će pratiti oko 1.500 posmatrača.

Na lokalnim izborima u Prijedoru učestvuje 65 političkih subjekata.

Kandidati za gradonačelnika su Dragutin Rodić iz DNS-a, Dalibor Pavlović iz SNSD-a i Maja Dragojević Stojić iz SDS-a.

SRNA