Prijedorčani su skupljenim potpisima na osnovu Građanske inicijative koja je pokrenuta protiv izgradnje benziske stanice u urbanoj centralnoj zoni grada u blizini korita rijeke Sane, rekli NE benziskoj stanici (i njoj sličnim objektima) u blizini rijeke Sane.

Građanskom inicijativom se traži od Skupštine grada Prijedora da se stavi van snage Odluka o pristupanju izrade Regulacionog plana dijela centralnog područja Prijedora između desne obale Sane i dijelova ulica Kralja Petra I Oslobodioca, Radničke i Srpskih velikana–radni naziv “Sana B-1” usvojena na 33. Sjednici Skupštine grada Prijedora održanoj 24.12.2019. godine(Službeni glasnik Grada Prijedora, broj 14/19), te da se zadržava namjena planirana Izmjenama i dopunama regulacionog plana centralnog područja Prijedora sa spomeničkim kompleksom – 1.Faza (Službeni glasnik opštine Prijedora, broj 7/07). Regulacionim planom dijela centralnog područja Prijedora između desne obale Sane i dijelova ulica Kralja Petra I Oslobodioca, Radničke i Srpskih velikana – radni naziv “Sana B-1″između ostalog predviđena je izgradnja benziske stanice u samoj blizini korita rijeke Sane.

“Ovom Građanskom inicijativom je dokazano da građani Prijedora ne žele benzinsku stanicu u blizini rijeke Sane. Ovo nije pitanje struke niti pojedinca, ovo je pitanje javnosti i građana koji žive rijeku Sanu i uživaju njenu blagodet. Skupljenim potpisima se jasno vidi da građani ne žele takve vrste objekata u blizini rijeke Sane već nešto što i priliči ambijentu kao što su turizam, sport i rekreacija” poručuju iz Omladinske organizacije „Čuvari Sane“.

Skupljenje potpisa Građanske inicijative je trajalo od 17. do 23.10.2020. godine na trgu Majora Zorana Karlice u Prijedoru i u tom period je skupljeno preko 1.700 potpisa dok je stvarna podrška građana daleko veća. Takođe je u tom periodu bilo pokrenuto i elektronsko prikupljanje potpisa za građane iz Prijedora, koji su trenutno van grada ili čak van granica države, a na njoj je prikupljeno preko 600 potpisa.

OMLADINSKA ORGANIZACIJA „ČUVARI SANE“ PRIJEDOR
Foto – EuroBlic