Predstavnici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i devet lokalnih zajednica u Srpskoj potpisali su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Srpskoj u 2019/2020 godini.

Vrijednost finansiranih projekata u šestom godišnjem ciklusu Finansijskog mehanizma iznosi oko 1,1 milion KM, od čega 690.000 KM predstavljaju bespovratna sredstva Finansijskog mehanizma, a ostatak vlastito učešće korisnika.

Ugovori su potpisani sa devet izabranih korisnika, gradovima Gradiška, Bijeljina i Prijedor, te opštinama Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Rogatica, Mrkonjić Grad i Srbac, a odnose se na finansiranje njihovih prioritetnih projekata.

Vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac rekao je da je do sada u okviru javnih poziva uokviru Finansijskog mehanizma ukupno relizovano projekata širom Srpske u vrijednosti većoj od sedam miliona KM, od čega 4,4 miliona KM su nepovratna sredstva.

Vrhovac je najavio novi javni poziv u okviru Finansijskog mehanizma, koji IRB realizuje sa partnerima, Ministarstvom finansija i Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, UNDP-jem i Ambasadom Švajcarske.

– Јavni poziv biće otvoren 30 dana, a nakon toga će se u septembru izvršiti bodovanje projekata i početkom oktobra će biti potpisivanje ugovora i doznačavanje sredstava – rekao je Vrhovac novinarima u Banjaluci te je pozvao lokalne zajednice da kandiduju projekte.

On je naveo da su na 6. javni poziv u okviru Finansijskog mehanizma stigle 43 prijave, dodavši da projektni tim čini pet članova u kojem je po jedan iz IRB-a, Ministarstva finansija, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, UNDP-ja i Ambasade Švajcarske.

Prema njegovim riječima, projektni odbor donosi odluke konsenzusom. On je naglasio da se boduje isključivo kvalitet projekta i da to nema veze sa politikom i time ko je na vlasti u kojoj lokalnoj zajednici.

Finansijski mehanizam uspostavljen je kako bi pružio podršku realizaciji prioriteta utvrđenih strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave i na taj način doprinio jačanju javnih usluga i ruralnog razvoja u Republici Srpskoj.

Sredstva za njegovo funkcionisanje u ovom ciklusu obezbijedili su Vlada Republike Srpske putem Ministarstva finansija i Vlada Švajcarske putem Razvojnog programa UN /UNDP/ u BiH.

SRNA