Prijedorčani inicijala M.I. i D.T., uhapšeni u subotu zbog krivičnog djela prevara predati su danas u popodnevnim satima Tužilaštvu Unsko – sanskog kantona.

Poznat identitet Prijedorčana koji su za 45.000 eura pokušali izvući muškarca iz zatvora – FOTO

Podsjećamo, Policijski službenici Federalne uprave policije u subotu su, poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Kantonalnog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, na području općine Ključ, uhapsili dvije osobe iz Prijedora, inicijala M. I. (1958.) i D. T. (1986.) koji se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela „Prevara“ iz člana 294. st. 2. a u vezi sa članom 55. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe uhapšene su nakon primopredaje novca koji su u cilju sticanja protupravne imovinske koristi, imali namjeru pribaviti od strane oštećenog, dovodeći istog u zabludu obećavajući da će za novčani iznos od 45.000 eura omogućiti da njemu bliska osoba bude puštena iz kazneno popravnog zavoda u kojem se trenutno nalazi.

Na osnovu do sada prikupljenjih činjenica i dokaza osumnjičeni su prije par dana uspjeli na opisani način i u istu svrhu pribaviti od oštećenog prvi dio novca u iznosu od 20.000 eura, dok im je 13.06. bila namjera preuzeti ostatak ugovorenog novca od 25.000 eura.

Prijedorčani pali dok su uzimali novac za “oslobađanje zatvorenika” – FOTO

U sklopu navedenih aktivnosti, pripadnici Federalne uprave policije su postupajući po Naredbi Općinskog suda u Sanskom mostu, izvršili pretres osoba i p.m.v. kojom prilikom je pronađen novac koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, te drugi predmeti koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Istog dana na području Prijedora uz podršku pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te nadzorom Okružnog tužilaštva u Prijedoru i Naredbe Osnovnog suda u Prijedoru, izvršeni su pretresi stambenih objekata na tri lokacije koje koriste osumnjičeni.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelom, kao i oružje, municija i dr. predmeti.

nap.ba