Za sve buduće srednjoškolce, koji žele da upišu deficitarna zanimanja na nivou lokalnih zajednica, obezbijeđena je mjesečna naknada.

Ovu odluku o finansijskoj stimulaciji donijela je Vlada Srpske, a za ove učenike biće obezbijeđeni i troškovi prevoza. Stimulativne mjere predstavljaju opredjeljenje Vlade da zajedno s privrednom zajednicom kreira usmjerenu upisnu politiku.

Iznos od 100 maraka, na mjesečnom nivou, biće obezbijeđen u Srpskoj za sve buduće srednjoškolce koji se odluče da upišu jedno od deficitarnih zanimanja.

– Nisam namjeravao da upišem taj smjer, ali preporučio bih definitivno svojim drugovima koji žele da to upišu – rekao je budući srednjoškolac Neven Obiljević.

Veljko Radojčić, 20 godina radi kao pekar. Iako se nije školovao za pekara, kaže, odlučio je da se bavi ovim zanatom.

– Јedna od dobrih strana može se naći posao, radi se uglavnom u nekim prostorijama pa niste izloženi nekim ekstremnim vremenskim uslovima – izjavio je Radojčić.

U Poljoprivredno prehrambenoj školi u Prijedoru deficitarno zanimanje je pekar. Svake godine popunjeno je jedno odjeljenje. Petnaest godina, učenici ovog smjera, zahvaljujući dobroj praktičnoj nastavi, stiču sva znanja i vještine i u potpunosti su spremni za rad u pekarama.

– Očekujemo da će i ova mjera Vlade opredijeliti učenike da upišu to zanimanje i to je velika pomoć i smatramo da sa te strane da je ta odluka Vlade dobra – naglasio je direktor Poljoprivredno prehrambene škole Prijedor Mladen Dražić.

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, utvrdilo je listu deficitarnih zanimanja u srednjim školama.

U Banjaluci su deficitarni zidar, armirač – betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač i tehničar modelar obućar.

Zanimanje bravar-zavarivač deficitarno je u 20 opština i gradova Srpske.

Radi dostupnosti svih podataka, Ministarstvo prosvjete unaprijedilo je android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja”.

RTRS