Na konkurs za učešće na Trećem međunarodnom bijenalu radova na papiru “Prijedor 2020” prijavilo se 112 autora sa svih kontinenata, izjavio je danas direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.

“Imamo kompletirane prijave 94 učesnika iz 19 zemalja svijeta sa 166 radova. Osim njih, imamo tri učesnika u čijim zemljama poštanski saobraćaj još ne funkcioniše i čije su prijave zasad samo elektronske, dok će radove i prijave još 15 učesnika donijeti članica žirija Leposava Milošević Sibinović”, rekao je Radonjić Srni.

Osim Sibinovićeve, akademske vajarke i slikarke iz Srbije, žiri čine slikar, arhitekta i fotograf Francisko Araja iz Čilea, te akademski slikar Predrag Marjanović iz BiH i svi su iskoristili pravo da pozovu po 15 umjetnika, kako pravila dozvoljavaju.

“Žiriranje će se obaviti od 20. do 30. juna. Najvjerovatnije će dva člana žirija ovdje obavljati tu dužnost, dok ćemo članu žirija koji živi u Francuskoj radove poslati i oni će onda zajednički dio posla uraditi putem video-konferencija. Nakon toga, idemo u pripremu, dizajn i štampanje kataloga i promociju bijenala”, najavio je Radonjić.

Ove godine prijavili su se autori iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Kanade, Holandije, Italije, Rusije, Francuske, Australije, Švajcarske, Južne Afrike, Finske, Poljske, Rumunije i Meksika.

“Prvi put imamo i učesnike s afričkog kontinenta. U kategoriji crtež i grafika učestvuju 102 rada, u slikarstvu 56, a u intermediji osam. Neki od autora već su unaprijed poklonili radove Muzeju Kozare, dok svi prvonagrađeni radovi postaju dio likovne zbirke Muzeja Kozare budući da novčana nagrada podrazumjeva i otkup rada”, naveo je Radonjić.

Svečano otvaranje izložbe je predviđeno za 20. avgust u Muzeju Kozare, a drugi dio radova biće izložen u Galeriji “Sreten Stojanović” u Prijedoru.

“Za razliku od većine drugih sadržaja koje smo prilagodili novonastaloj situaciji, otkazali, redukovali ili odgodili usljed pandemije, za bijanale smo i prije ove vanredne situacije već obavili veliki dio posla, dva puta produžili rok za prijave i pokazali fleksibilnost u realizaciji svih aktivnosti, a datume prvobitno planirane za izložbe nećemo pomjerati”, pojasnio je Radonjić.

Međunarodno bijenale radova na papiru, Prijedor je dobio krajem 2015. godine zahvaljujući inicijativi direktora Muzeja Kozare Zorana Radonjića i njegovoj ideji da se na ovaj način publici da kvalitetan likovni događaj, da se obogati zbirka Muzeja Kozare, da se grad promoviše u svijetu umjetnosti i da se upotpuni imidž grada slikara, grada domaćina Likovne kolonije “Sreten Stojanović” i grada murala.

SRNA
Foto – ilustracija