Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da u posljednja 24 časa nema novoozaraženih virusom korona, da su u tom periodu testirani radnici i pacijenti ovdašnjeg doma zdravlja i bolnice, ali da su tokom vikenda registrovana četiri novozaražena lica iz Prijedora, dok su tri lica preminula.

“U kućnoj izolaciji je 68 lica, 1.846 je izašlo iz zdravstvenog nadzora, a u kovid bolnici je 12 pacijenata iz Prijedora, dva iz Kozarske Dubice, te po jedan iz Novog Grada i Kostajnice i svi su stabilnog zdravstvenog stanja”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice Štaba za vanredne situacije.

Od početka pandemije broj zaraženih lica iz Prijedora je 51. Trenutno aktivnih slučajeva je 23, oporavljenih 17, a umrlih 11.

“Ostale su mjere nošenja zaštitne maske, fizičkog odstojanja od dva metra i pojačane lične higijene”, poručio je Đaković.

On je dodao da je u Crveni krst Prijedor iz Crvenog krsta Republike Srpske stiglo 100 litara dezinificijensa za bolnicu, a da se opšta dezinfekcija nastavlja u kontinuitetu i radiće se dok god za to ima potrebe.

Štab za vanredne situacije grada Prijedora obavezao je danas ugostiteljske objekte za ishranu i piće, kao i ugostiteljske objekte za smještaj, da u potpunosti poštuju mjere Republičkog štaba za vanredne situacije o regulisanju radnog vremena i da obavezno preduzimaju mjere koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

“Obavezuju se direktori osnovnih i srednjih škola da u potpunosti poštuju mjere utvrđene Zaključkom o održavanju proslava maturskih večeri u osnovnim i srednjim školama”, navedeno je u današnjim zaključcima gradskog štaba.

Obavezuju se sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica da se pridržavaju obaveze nošenja zaštitne maske, održavanja fizičke distance, dezinfekcije i lične higijene.

Republički štab za vanredne situacije ograničio je radno vrijeme ugostiteljskih objekata od 6.00 do 23.00 časa do 8. juna, dozvolio proslave maturskih večeri u osnovnim i srednjim školama počev od 1. juna, uz obavezno poštivanje zabrane okupljanja u grupama većim od 50 lica, te ukinuo policijski čas.

SRNA